Analize medicaleDin seria privind interpretarea analizelor medicale, vă prezentăm azi ultimul articol (indicatorii de la literele T, U, V, X şi Z). Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum testosteron, trigliceride etc.

 

 

 

Interpretarea analizelor medicale (O-S)

Analize medicale explicate (T)

T4/T8 = raportul dintre limfocitele T CD4+ şi limfocitele T CD8+. Se calculează pentru stadializarea infecţiei cu virusul HIV. În mod normal acest raport trebuie să fie mai mare de 1,4. Scăderea sub 0,5 apare în stadiul SIDA al infecţiei cu HIV.

Testosteron = este principalul hormon androgen la bărbat şi este sintetizat, în principal, la nivelul celulelor Leydig din testicul. Secreţia testosteronului este controlată de hormonul LH produs de hipofiză. Rolul testosteronului este de dezvolta caracterele sexuale masculine, menţinerea funcţiei prostatei şi a veziculelor seminale. Concentraţia hormonului în sânge este de 4 – 10 μg/l la bărbat şi 0,2 – 0,5 μg/l la femeie. Creşterea nivelului de testosteron în sânge este asociată cu tumori suprarenale, cancer de testicule sau sindromul ovarului polichistic. Scăderea nivelului de testosteron este asociată cu hipogonadismul la bărbaţi,  tratament cu estrogeni, sindrom Klinefelter, ciroză, boli renale sau alcoolism cronic.

 

Testul TORCH = este un test indicat pentru femeia gravidă. TORCH este un acronim şi defineşte un grup de boli: TO – toxoplasmoză, R – rubeolă, C – infecţii cu citomegalo virus, H – infecţii cu virusurile Herpes simplex. Aceste boli pot afecta grav dezvoltarea normală a copilului (retard de creştere sau mintal, malformaţii, avort spontan). Testul dozează anticorpii pentru fiecare agent etiologic din grupul TORCH, în mod normal aceştia fiind absenţi. Testul TORCH este un test de screening pentru gravide.

Timp de coagulare = este un test care măsoară timpul necesar sângelui să se coaguleze, deci investighează funcţia de coagulare a sângelui în mod nespecific (nu face distincţie între calea comună sau cea intrinsecă). Prin metoda Lee-White se recoltează 2 ml de sânge fără anticoagulant care se introduce în termostat la 37°C şi se urmăreşte timpul până apare cheagul. Timpul normal de coagulare este cuprins între 6 – 8 minute. Timpul se prelungeşte când sunt afectaţi factorii coagulării sau pacientul se află sub tratament cu anticoagulante.

Timp Howell = sau timpul de recalcifiere a plasmei. Acest test măsoară coagulabilitatea globală a sângelui, atât funcţia trombocitelor cât şi a factorilor din plasmă. În mod normal, timpul Howell este cuprins între 60 şi 120 de secunde. Creşterea valorilor este întâlnită în trombopenii, disfuncţii plachetare sau în tratamentul cu anticoagulante. Timpul Howell este folosit pentru urmărirea terapiei cu heparină.

Timp de protrombină Quick = acest test măsoară timpul de coagulare pe calea extrinsecă sau comună: factorii plasmatici I, II, V, VII şi X. Activitatea acestor factori este dependentă de vitamina K. Timpul de protrombină este de 12 – 14 secunde, dar poate varia în funcţie de metoda folosită. Pentru a elimina această problemă, în 1982, OMS a introdus o procedură de standardizare, timpul de protrombină fiind convertit în INR (International Normalized Ratio). INR-ul normal este apropiat de 1. Între 2 – 3 apare la cei ce îşi administrează anticoagulante, tromboze venoase sau profilaxia emboliei sistemice, afecţiuni care scad INR-ul sub 1.

Timp de sângerare Duke = acest test investighează hemostaza primară şi depinde de numărul şi funcţia trombocitelor, de prezenţa proteinelor plasmatice de adeziunea sau integritatea endoteliului vascular. Timpul de sângerare se efectuează prin înţeparea lobului urechii şi crearea unei plăgi de 1,5 mm lungime şi 3 mm lăţime, cu un ac special. Valoarea normală a timpului de sângerarea este de 1,5 – 4 minute şi creşte în trombopenii, deficienţe trombocitare şi boala von Willebrand. Timpul de sângerare Duke este normal în hemofilie.

Tiroidă T3 (explorare) =  triiodotironina este un hormon produs în principal în afara tiroidei de către ficat prin deiodinarea hormonului T4. Concentraţia hormonului T3 indică mai mult funcţia organelor periferice decât funcţia secretorie a tiroidei. Nivelul normal de T3 din sânge este de 1 – 1,8 μg/l. Creşte în tireotoxicoză, hipertiroidie cu T3 crescut, guşă toxică nodulară sau după administrarea unor medicamente: amiodaronă, contraceptive orale, ranitidină. Scăderea valorilor este întâlnită în hipotiroidie sau mixedem, inhibarea conversiei T4 în T3.

Tiroidă T4 = tiroxina este principalul hormon secretat de către glanda tiroidă, cu rol esenţial în procesele metabolice din organism. În sânge T4 circulă „legat” de proteine, carenţa alimentară sau deficitul de sinteză reducând cantitatea de T4. Concentraţia normală din sânge a hormonului este de 40 – 130 μg/l. Valorile cresc în hipertiroidie cu T4, tireotoxicoză indusă de iod, boala Basedow, tumori hipofizare sau intoxicaţie cu iod, iar scăderea concentraţiei este asociată cu hipotiroidia, deficitul de iod, rezecţie tiroidiană şi tratament cu aspirină, corticosteroizi, anticonvulsivante, furosemid.

TSH = tireostimulina, un hormon secretat de glanda hipofiză cu rol în reglarea funcţiei secretorii a tiroidei. Concentraţia normală de TSH din sânge este de 0,25 – 6 μU/ml. Valorile cresc în cancer tiroidian sau hipotiroidie şi scad în hipertiroidism.

Transaminaze = dozarea transaminazelor indică gradul afectării ficatului deoarece aceste enzime sunt întâlnite în hepatocit, lezarea acestuia produce eliberarea enzimelor în sânge. TGO şi TGP sunt cel mai frecvent dozate. Transaminazele mai sunt întâlnite şi în alte ţesuturi: muşchi, inimă, rinichi sau creier, şi sunt eliberate în sânge atunci când unul dintre organe este lezat. Valoarea normală a transaminazelor este mai mică de 40 UI/l, valori crescute fiind întâlnite în infarct de miocard (nivel dozabil după 4 ore, valoarea maximă la 24h), hepatită, ciroză, alte leziuni hepatice, distrofie musculară, infarct renal sau cerebral, traumatisme.

Transferină = este o glicoproteină plasmatică cu rol de a transporta fierul. Există 4 izoforme ale proteinei: pentasialo, tetrasialo, trisialo şi disialo, ultima fiind mai puţin de 1% din total, dar creşte de 10 – 15 ori la alcoolici. Concentraţia izoformei disialo este mai mică de 1,75 %, cantitatea de transferină fiind de 2,5 – 3,5 g/l. Creşterea nivelului izoenzimei este întâlnită la alcoolici sau în afecţiuni hepatice: hepatită cronică activă, ciroză, carcinom hepatic.

Trigliceride = reprezintă cel mai important rezervor de energie al organismului, fiind întâlnite în ţesutul adipos. Valorile normale ale trigliceridelor sunt mai mici de 160 mg/l la bărbat şi 100 mg/l la femeie. Nivelul crescut al trigliceridelor în sânge constituie un factor de risc în producerea aterosclerozei. Creşterea valorilor este întâlnită în hiperlipidemii, gută, pancreatită, sindrom nefrotic, boli renale, alcoolism, ateroscleroză, diabet zaharat, hipotiroidism sau obezitate, iar scăderea valorilor este asociată cu anemia, boli consumptive (cancer), arsuri grave, inaniţie sau hipertiroidism.

Troponină = troponina este formată dintr-un complex de proteine prezente atât în muşchiul scheletic cât şi în muşchiul cardiac. Dozarea troponinelor (I şi T) este utilă în stabilirea diagnosticului de infarct alături de alte enzime. Concentraţia normală a troponinelor în sânge este mai mică de 1 ng/ml pentru troponina I şi mai mică de 0,01 ng/ml pentru troponina T. Creşterea valorilor este întâlnită în infarct de miocard, traumatisme, defect de sept, miocardită, insuficienţă renală, atac vascular cerebral (AVC) sau embolism pulmonar.

Analize medicale explicate (U)

Uraniu = simbol chimic U. Un mineral radioactiv neesenţial întâlnit în unele tipuri de roci. Absorbţia sa este scăzută, 1 – 2%, fiind depozitat în păr, oase, rinichi, ficat, splină şi se elimină prin urină. Intervine în metabolismul osos înlocuind calciul. Uraniul este întâlnit în sol, apă, unele plante, obiecte de ceramică pictate sau produse pentru igienă personală. Uraniul se dozează în firul de păr, concentraţia maximă admisă fiind mai mică de 0,5 ppm.

Uree = este produsă prin degradarea proteinelor în organism. Concentraţia normală de uree din sânge este de 20 – 40 mg/dl, iar în urină 10 – 40 g/24h. Creşterea valorilor este întâlnită în afecţiuni renale şi cronice, hipercatabolism proteic, diabet zaharat sau stări febrile, iar scăderea valorilor apare la copii şi gravide, aport proteic scăzut sau afecţiuni hepatice.

Urobilină = este un pigment biliar derivat din bilirubină, produs la nivelul intestinului subţire sub influenţa florei microbiene. Cea mai mare parte din urobilină se elimină prin materiile fecale. Concentraţia normală în urină este de 2 – 3 mg/24h.

Urobilinogen = este un produs de degradare a bilirubinei şi se găseşte în urină în cantităţi mici, concentraţia normală fiind de 0,5 – 4 mg/24h, iar în materiile fecale 50 – 300 mg/24h. Absenţa urobilinogenului şi a urobilinei din urină este întâlnită în obstrucţia căilor biliare şi creşte în anemie hemolitică sau afecţiuni hepatice.

Uroporfirine = porfirinele sunt întâlnite în sânge şi în urină sub formă de uroporfirine. Intră în structura unor proteine din organism, dozarea lor fiind utilă în diagnosticarea porfiriilor, afecţiuni cauzate de un deficit în sinteza hemului. Concentraţia normală a uroporfirinelor este 14 – 56 μg/24h, valori crescute fiind întâlnite în porfirii.


Analize medicale explicate (V)

VIP = polipeptid vasoactiv neurointestinal, descoperit în 1970. Este întâlnit în fibrele nervoase din muşchiul neted, vasele de sânge şi căile respiratorii, având rol vasodilatator. Creşte secreţia de suc pancreatic şi intestinal, scade absorbţia apei şi secreţia gastrică. La nivelul căilor aeriene produce bronhodilataţie. Concentraţia hormonului în sânge este mai mică de 50 pmol/l. Creşte în tumori ale insulelor pancreatice cu celule G sau în sindromul WDHA. Scăderea valorilor este întâlnită la persoanele cu astm bronșitic.

Vitamina A = retinol. O vitamină liposolubilă, ce se găseşte în ficat, ouă, lapte, legume şi fructe. Are rol antioxidant, antiinfecţios, în procesul vederii, protejează mucoasele şi pielea. Nivelul vitaminei A în sânge la adult este de 200 – 300 μg/l şi 400 – 800 μg/l la sugar. Scăderea nivelului apare după infecţii repetate, aport scăzut sau în perioada de creştere a organismului.

Vitamina B1 = tiamină. Este o vitamină hidrosolubilă întâlnită în carne, lapte, peşte, drojdie de bere. Vitamina B1 are rol în transmiterea influxului nervos şi participă la metabolismul glucidic. Concentraţia normală a vitaminei B1 este 5 – 15 μg/l. Scăderea nivelului apare în boala beri-beri, iar dozele mari au efect diuretic.

Vitamina B12 = cobalamină. Este o vitamină hidrosolubilă cu rol esenţial în procesul de formare a hematiilor. Vitamina B12 se găseşte în alimente de origine animală. Concentraţia normală din sânge este de 150 – 950 ng/l. Scăderea valorilor este întâlnită în anemie Biermer, afecţiuni hepatice şi renale, rezecţii de porţiuni din tubul digestiv sau la persoanele cu dietă strict vegetariană. 

Vitamina C = acid ascorbic. Este o vitamină hidrosolubilă cu rol antioxidant, antiinfecţios şi favorizează absorbţia calciului şi a fierului la nivel intestinal. Concentraţia normală a vitaminei este de 2 – 20 mg/l şi 20 – 40 mg/24h. Un nivel scăzut este întâlnit în scorbut.

Vitamina D = calciferol. Este o vitamină liposolubilă produsă sub acţiunea radiaţiei ultraviolete şi are rol în absorbţia calciului şi a fosforului. Vitamina D se găseşte în peşte şi ouă. Nivelul normal din sânge este de 18 – 36 μg/l. Creşte în rahitism de tip II, hiperparatiroidism sau limfoame şi scade în rahitism de tip I (ereditar) sau afecţiuni renale.

Vitamina E = este o vitamină liposolubilă cu rol antioxidant şi în formarea şi protejarea hematiilor. Concentraţia normală din sânge este de 5 – 10 mg/l. Scăderea valorilor este întâlnită în malabsorbţie, retinopatie pigmentară sau hepatită cronică, iar dozele mari pot provoca hemoragii.

VSH = viteza de sedimentare a hematiilor. Este un test nespecific care evidenţiază existenţa unui focar inflamator în organism, precum şi evoluţia acestuia. Valoarea normală a VSH-ului este de 3 – 5 mm într-o oră şi 8 – 12 mm în două ore, cu diferenţe între cele două sexe. Creşterea VSH-ului este asociată cu prezenţa unui focar inflamator, sarcină, anemie, insuficienţă renală sau cancer, iar scăderea valorilor este întâlnită în insuficienţă cardiacă, boli alergice, caşexie sau poliglobulie.

Volum urinar = volumul urinar din 24 de ore. La adult este cuprins între 1,4 – 2 litri, iar la sugar 60 – 80 ml/kgc/24h. Creşterea volumului urinar apare după ingestia crescută de lichide, diabet zaharat, diabet insipid, insuficienţă renală cronică în stadiul poliuric sau tratament cu diuretice. Scăderea volumului urinar este întâlnită în insuficienţă renală acută, insuficienţă cardiacă, deshidratare.

Analize medicale explicate (Z)

Zinc = simbol chimic Zn. Este un oligoelement esenţial, cantitatea totală de zinc din organism fiind de aproximativ 2g. Este localizat la nivelul pielii şi a veziculelor sinaptice. Zincul are rol în sinteza prostaglandinelor, a proteinelor, a ADN-ului, este neuro-modulator, antioxidant şi intervine în eliminarea metalelor toxice din organism. Sursele alimentare de zinc sunt carnea, produsele lactate, drojdia de bere. Nivelul normal de zinc din sânge este de 1 – 1,5 mg/l şi 4 mg/24h în urină. Calciul, fosforul, cuprul şi cromul sunt antagonişti ai absorbţiei de zinc.





Bibliografie
Analize medicale explicate,  I. Soare
http://www.focuslab.ro

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.