Analize medicaleContinuăm seria despre interpretarea analizelor medicale, prezentându-vă astăzi indicatorii de la litera N. Citiţi despre semnificaţia, valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum noradrenalină, neopterină etc.

 

 

 

Interpretarea analizelor medicale (M)


Analize medicale explicate (N)


Noradrenalină = sau norepinefrină, este o catecolamină cu rol de hormon sau neurotransmiţător. Noradreanlina este sintetizată din dopamină la nivelul glandelor suprarenale. Are structură chimică apropiată de adrenalină şi rol esenţial de mediator al sistemului nervos vegetativ simpatic. În sânge se găseşte în cantităţi mai mici de 600 ng/l, iar în urină, concentraţia noradrenalinei este de 15 – 50 μg/24h. Eliberarea noradrenalinei are loc în stări de şoc, stres sau hipotensiune. Dozarea noradreanlinei în urină este utilă în diagnosticarea feocromocitomului. 

Neopterină = este un metabolit al trifosfatului de guanozină produs de către macrofage. Se calculează raportul dintre neopterină şi creatinina din urină, rezultatul fiind mai mic de 200. Creşterea nivelului de neopterină este întâlnită în infecţia cu HIV – 1, concomitent cu creşterea β2 microglobulină şi scăderea numărului de limfocite CD4+. Această situaţie marchează trecerea spre stadiul SIDA al infecţiei cu virus HIV- 1.

Nichel = simbol chimic Ni. Este un oligoelement implicat în activitatea insulinei şi a metabolismului lipidic, glucidic şi al vitaminei B12. Cantitatea totală de nichel din organism este de aproximativ 10 mg, asigurată prin consumul de legume şi fructe, iar concentraţia metalului în urină este mai mică de 100 μg/l. Creşterea valorilor apar în intoxicaţia profesională cu nichel, iar carenţa de nichel poate determina o absorbţie deficitară a fierului.

5-nucleotidaza = este o enzimă hidrolitică dozată pentru a diagnostica unele afecţiuni hepatice. Deşi este întâlnită şi în creier, pancreas sau miocard, creşterea nivelului de 5 – nucleotidaza este asociată cu afectarea ficatului. Nivelul normal din sânge este mai mic de 17 U/l. Creşterea concentraţiei de 5 – nucleotidază este întâlnită în icter posthepatic, colestază sau tumori hepatice infiltrative.

Interpretarea analizelor medicale (O-S)

Bibliografie

Analize medicale explicate, I. Soare

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro