Trichinella spiralisTrichinella spiralis este un parazit intestinal mic şi foarte cunoscut. Acest nematod măsoară 3 mm femela, iar masculul 1,5 mm lungime. Caracteristic acestei specii este femela vivipară care elimină direct larvele. Mai multe detalii, în cele ce urmează.

 

 

 

 

Răspândire geografică
Trichinella spiralis este întâlnit în toate regiunile din lume, dar cu o incidenţă foarte mică în populaţiile în care carnea de porc este înterzisă prin religie. Are o frecvenţă crescută în Asia, Europa de Est şi regiunile arctice.

Habitat
Trichinella spiralis în formă adultă se localizează în intestinul subţire la om, porc, rozătoare şi alte animale sălbatice.

Ciclul evolutiv şi mod de transmitere
Sursa de infecţie este reprezentată de carnea de porc şi uneori de carnea de vânat: porc mistreţ, focă ori urs. Elementul infecţios este larva închistată localizată în muşchii striaţi ai animalului.

Trichinella spiralis se transmite prin consum de carne crudă sau insuficient preparată termic ce conţine larve vii închistate. Ajunse în stomac, larvele se dechistează şi trec în intestin. În 48 de ore de la momentul infecţiei devin adulţi capabili de reproducere. Începând cu a 6-a zi de la infecţie, femela fecundată se afundă în mucoasa intestinului subţire şi eliberează aproximativ 500 de larve. Larvele ce măsoară 100 μm ajung în circulaţia sanguină şi se distribuie în muşchii striaţi. Aici, devin imobile şi se închistează aşteptând să fie consumate de o altă gazdă, ceea ce înseamnă că pentru Trichinella spiralis omul constituie un impas parazitar. Larvele inchistate se localizează în muşchii striaţi foarte activi – muşchii intercostali, diafragmul, bicepşi, deltoid sau muşchii limbii.

Rol patogen
Trichinella spiralis este agentul etiologic al trichinelozei. Gravitatea acestei afecţiuni este direct proporţională cu numărul de larve închistate. O infecţie obişnuită are aproximativ 1000 de larve, un număr mic de larve închistate produce o infecţie asimptomatică, iar infecţiile masive sunt adesea fatale.

În funcţie de ciclul evolutiv al parazitului se disting trei faze.
Faza intestinală apare după ingestia de carne contaminată şi se instalează rapid – în 48 de ore. Larvele din carnea trichinată se dechistează, devin adulţi şi se fixează în intestin. Faza intestinală se manifestă prin durere abdominală, diaree şi vărsături.

Faza de diseminare a larvelor apare în momentul intrării larvelor în circulaţia sanguină. Se însoţeşte de febra (40°C), dureri musculare, dificultate la deglutiţie şi masticaţie, iar numărul eozinofilelor creşte rapid. Pătrunderea larvelor în miocard poate produce miocardită toxică şi favorizează apariţia trombilor, iar diseminarea larvelor în sistemul circulator poate produce moartea individului prin şoc alergic.

Faza de convalescență începe din a treia săptămână de la momentul infecţiei şi corespunde închistării larvelor în muşchii striaţi ai gazdei. În timpul acestei faze, durerile musculare se reduc şi febra dispare.

După prima lună de boală riscul de deces scade, dar durerile musculare se menţin la o intensitate constantă.

Prevenţie
Trichineloza este o boală cu răspândire în toată lumea, focarele fiind întreţinute de unele animale carnivore sălbatice – lup, vulpe, mistreţ. Acestea favorizează trecerea infecţiei de la animal la om, prin intermediul animalelor domestice. Cea mai frecventă sursă de infecţie pentru om este carnea de porc trichinată deoarece acesta consumă şoareci sau şobolani infectaţi de la animalele sălbatice.

Măsurile generale de prevenţie se referă la necesitatea controlului sanitar al cărnii de porc, dar şi la deratizarea fermelor de porci şi distrugerea şobolanilor. Cea mai eficientă măsură de prevenţie se referă la educaţia sanitară a populaţiei – carnea de porc sau de vânat tratată termic corespunzător nu prezintă risc. Prin fierbere sau prăjire în interiorul cărnii trebuie atinsă temperatura de 77°C. Larvele închistate sunt distruse şi prin congelare prelungită, mai mult de 10 zile.

 Bibliografie
en.wikipedia.org/wiki/Trichinella_spiralis
www.patient.co.uk/doctor/Trichinellosis.htm
imagine: en.wikipedia.org/wiki/File:Trichinella_spiralis_larvae_within_muscle.jpg

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE