Diabet Cel mai utilizat tip de zahăr este glucoza. Aceasta este sursa principală de energie a organismului, fiind obţinută din alimentație. În timpul digestiei glucoza este absorbită în sânge şi transportată la celulele organismului, fiind folosită ca sursă de energie.

 

 

 

 

 

Când este în exces organismul o depozitează sub formă de glicogen. Nivelul glucozei este controlat şi păstrat între anumite limite cu ajutorul unor hormoni (insulină, glucagon). Aceşti hormoni sunt produşi de către pancreasul endocrin. Pe lângă insulină şi glucagon, în controlul glicemiei mai intervin uneori şi alţi hormoni produşi de diferite glande.

 



Ce este diabetul?

Diabetul este o boală a pancreasului şi apare atunci când acesta nu mai poate secreta insulină sau o produce într-o cantitate mai mică decât este necesar sau celulele organismului nu mai răspund la insulină. Diabetul este o boală fără tratament. Persoanele care suferă de diabet pot doar să controleze boala şi să prevină complicaţiile.


Clasificarea diabetului

Diabetul se clasifică pe tipuri. Există diabet de tip 1 când pancreasul nu mai poate secreta insulină. Diabetul de tip 1 este de tip autoimun deoarece celulele sistemului imun atacă pancreasul; poate apărea la orice vârstă. Insulina necesară este introdusă în organism de către bolnav. Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet. Pancreasul produce insulină dar aceasta nu este eficient folosită. Apare frecvent la persoanele trecute de 40 de ani şi supraponderale. Acest tip de diabet, în unele cazuri se poate ţine sub control doar prin controlul greutăţii.


Simptomele diabetului

Cele mai comune simptome ale diabetului sunt setea, senzaţia de foame imediat după masă, pierdere în greutate, deşi regimul alimentar este acelaşi sau oboseală. Aceste simptome apar mai lent la diabetul zaharat de tip 2.


Factori de risc

Cauzele diabetului nu sunt total cunoscute. În schimb s-au descoperit unii factori de risc care pot grăbi apariţia acestei boli. Unul dintre factori de risc este ereditatea. Persoanele care au în familie cazuri de diabet (mai ales de tip 1) au şanse mai mari de a face diabet. Alţi factori de risc în apariţia diabetului sunt greutatea în exces, hipertensiunea arterială sau alcoolul.


Viaţa cu diabet

Se poate trăi normal cu diabet dacă stilul de viaţă adoptat va ţine boala sub control. Tratamentul şi regimul alimentar recomandate de către medic trebuie urmate cu stricteţe. Ceilalţi factori de risc trebuie eliminaţi pentru prevenirea complicaţiilor – fumat, alcool. Nivelul crescut al glucozei în sânge predispune organismul la infecţii mai grave.

Complicaţiile diabetului sunt grave, se dezvoltă lent dar sigur. Deşi diabetul este a 6 a cauză de deces la nivel global, complicaţiile pe care le determină produc decesul prin alte cauze: diabetul este factor de risc în ateroscleroză (depunerea plăcilor de aterom la nivelul arterelor). Acest lucru produce boli cardio-vasculare (inclusiv infarct) care sunt prima cauză de deces la nivel mondial.

Diabetul afectează nervii (neuropatie diabetică) – o persoană sănătoasă simte orice pietricică în papuc, în schimb un diabetic datorită neuropatiei se poate „trezi” la finalul zilei cu toată talpa rănită. O altă complicaţie a diabetului este afectarea globilor oculari care duce în timp la orbire.

Diabetul afectează tot organismul, producând complicaţii greu de suportat. Este foarte important să fie ţinut sub control, chiar dacă nivelul glicemiei s-a normalizat tratamentul nu trebuie întrerupt.

Această boală cronică are o frecvenţă mai mare în rândul europenilor şi în SUA. Se estimează că în lume există 246 de milioane de adulţi diagnosticaţi cu diabet, iar numărul acestora va creşte la 380 de milioane în următorii ani. Diabetul este o boală „scumpă” care  costă anual 92.000.000.000 $  doar sistemul sanitar din SUA. De aceea este important să previi diabetul şi să faci un test standard de analize în fiecare an.

 



Bibliografie
www.worldhealthsciences.com/ diabetes-statistics-in-developed-countries.html
www.sfatulmedicului.ro/Diabet-Zaharat-tip-2/ complicatiile-cronice-ale-diabetului-zaharat-non-insulino-dependent_865
www.sfatulmedicului.ro/Diabet-Zaharat-tip-1/ complicatiile-cronice-ale-diabetului-insulino-dependent_870
en.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.