Pielea umanăCe sunt aluniţele şi cât de periculoase sunt acestea? Ce sunt negii şi ce îi produce? Ce sunt vergeturile? De ce apar acestea? Iată o serie de întrebări la care articolul de faţă încearcă să răspundă, pe scurt, pe înţelesul tuturor.

 

 

 

 

Ce sunt aluniţele?

Aluniţă este denumirea populară pentru nev pigmentar. Acesta este o tumoră benignă (nu se agravează şi nu diseminează prin organism), avută din naştere sau dobândită pe parcursul vieţii, formată din celule melanocitare. Celulele melanocitare secretă pigmentul melanic, care dă culoare pielii. Din acest motiv, nevii pigmentari (se mai întâlnesc cu denumirea de nevi melanocitari), au o culoare mai închisă. Ei au o formă regulată, şi sunt nedureroşi. Pot apărea în orice zonă a corpului, existând totuşi o corelaţie cu expunerea la soare. Dacă apar într-o zonă inestetică sau pur şi simplu îl incomodează pe „proprietar”, pot fi îndepărtaţi chirurgical.

 

 



Ce sunt vânătăile?

Echimozele sau vânătăile, apar, de obicei, în urma unui traumatism mecanic (lovituri, accidente). Ele se formează în urmă lezării capilarelor aflate imediat sub piele. Astfel, sângele părăseşte capilarele şi se acumulează sub piele. Sunt dureroase dacă lovitura a fost una mai serioasă. Se poate limita apariţia echimozelor, prin comprese cu gheaţă, amplasate pe leziune. Durata de la momentul apariţiei şi până la dispariţia lor este de câteva zile. Orice vânătaie urmează un cod al culorii, astfel se poate determina momentul producerii. La început este roşie, apoi în următoarele zile, devine albastru – verzuie. La 4-5 zile de la producere, devine galbenă.


Ce sunt negii?

Mulţi dintre noi au avut sau încă au negi. Aceştia sunt tumori benigne ale pielii, produse de infecţia cu anumite tipuri de HPV (virusul papiloma uman). Ei se numesc veruci plane şi frecvent sunt localizate la extremităţi. Ei se transmit direct, de la o persoană afectată la una sănătoasă (sau prin obiecte de uz comun – prosoape). În mod normal, dispar de la sine după 2 – 3 ani, dar din cauză că de multe ori sunt inestetici sunt îndepărtaţi chirurgical. Culoarea roşie în jurul unui „neg” semnifică o imunitate bună în răspunsul contra HPV.


Care-i diferenţa dintre colesterol "bun" şi colesterol "rău"?

Cu siguranţă aţi auzit de expresia colesterol „bun” sau colesterol „rău”. Care este diferenţa dintre cele două, de ce unul este benefic, iar celălalt nu? Colesterolul intră în componenţa membranelor celulare sau, din el, se sintetizează diverşi hormoni. Acesta circulă prin sânge, sub forma unui complex lipoproteic. Acel colesterol „rău” este format din VLDL (very-low-density lipoprotein) şi LDL (low-density lipoprotein), cu densitate mare şi volum mic. Aceste forme de colesterol sunt transportate de la ficat la ţesuturi, unde sunt depuse. De la ţesuturi sunt din nou aduse de către HDL (high-density lipoprotein), ştiut sub numele de colesterolul „bun”)  la ficat, unde vor fi catabolizate şi eliminate. Scăderea colesterolului „bun”, HDL, face ca VLDL şi LDL (colesterolul „rău”) să se depună în ţesuturi sau la nivelul vaselor de sânge – în acest ultim caz formează o boală a sistemului circulator, numită ateroscleroză.


Ce sunt degerăturile?

Cu toţii, iarna, cel puţin în copilărie, am avut aşa ceva. Degerăturile se împart, ca şi arsurile pe grade de gravitate. Gradul unu, cel mai întâlnit, constă într-o modificare a culorii pielii, în roşu – violaceu. Această modificare de culoare, se produce deoarece sângele este redistribuit spre zone mai importante (organe, creier) pentru a evita pierderile de căldură prin extremităţi. Cel mai grav este gradul IV, când se produce o înnegrire a pielii (necroză), care afectează şi alte ţesuturi din jur. Din nefericire, gradul IV este ireversibil, soluţia fiind amputaţia. Deci, aveţi grijă la expunerea la frig.


Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt modificări ale pielii, prin apariţia unor striaţii paralele, în zona abdomenului sau pe coapse, de culoare albă. Nu sunt dureroase, doar inestetice. Ele apar, deoarece, fibrele elastice din piele, sunt distruse. Mecanismul care duce la alterarea acestor fibre, poate fi pierderea bruscă în greutate, sarcina sau obezitatea.





Bibliografie:
„Esenţial în fiziologie”, volumele I şi II, Gheorghe Petrescu, editura „Junimea”, 2008
ro.wikipedia.org/wiki/Colesterol
ro.wikipedia.org/wiki/Nev

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.