DecapitareSepararea capului cuiva de trup a fost considerată din cele mai vechi timpuri o cale mai mult decât sigură de a ucide. Ucide vampirii, zombii, oamenii muntelui. Nimic nu se compară cu o decapitare atunci când vrei să te asiguri că cineva o să moară.

 

 

 

 

Dar de cât timp e nevoie pentru ca el să moară? Lăsând deoparte eventualitatea unui călău foarte neîndemânatic, se crede că decapitarea ucide instantaneu victima în momentul secţionării gâtului. Există totuşi câteva legende macabre care susţin că este posibil ca persoana să mai rămână în stare conştientă între cinci şi treizeci de secunde. Un medic francez a scris în 1905 observaţiile sale asupra unui cap recent ghilotinat. Fostul ”proprietar” al capului fusese un prizonier al cărui cap a fost ridicat de către doctor după retezare.

 

 



”Am aşteptat mai multe secunde. Mişcările spasmodice au încetat. Atunci am strigat cu o voce puternică şi ascuţită: ”Languille!”. Am văzut pleoapele ridicându-se uşor, fără vreo contracţie spasmodică – insist în mod special asupra acestei ciudăţenii - ci cu o mişcare egală, destul de clară şi de normală, aşa cum întâlnim şi în viaţa de zi cu zi atunci când oamenii se trezesc sau sunt smulşi din tumultul gândurilor. Apoi ochii lui Languille m-au fixat cu precizie, iar pupilele s-au micşorat.”

Atunci când acesta a închis ochii, doctorul a pronunţat numele bărbatului din nou. Acelaşi lucru s-a întâmplat. Abia atunci când l-a strigat pentru a treia oară acesta a rămas inert. Durata aproximativă care se scursese era de vreo treizeci de secunde.

Nu este surprinzător că mulţi sunt sceptici în legătură cu raportul doctorului. Jurnalul Asociaţiei Medicilor din America este sceptic în mod special. Deşi este nevoie de ceva timp pentru ca celulele nervoase să moară, capul, cred ei, îşi pierde cunoştinţa la momentul secţionării cu toporul, lovitură care implică o forţă mai mare decât oricare alta suferită la nivelul capului. Chiar dacă acesta rămâne conştient din cauza unei lame foarte ascuţite sau a unei lovituri ”norocoase”, orice întrerupere a fluxul sangvin către creier va cauza dezorientare imediată şi pierderea cunoştinţei în doar câteva secunde. În momentul când cineva ar prinde capul, acesta ar fi deja inconştient şi nu ”s-ar trezi” la simpla auzire a numelui.

Cu toate acestea, din moment ce niciun experiment real nu poate fi efectuat,  legenda continuă să trăiască, deşi nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu respectivul cap.   

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului How-long-can-a-severed-head-really-live?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.