PolluxDeşi este catalogată stea beta, Pollux este cea mai strălucitoare stea din constelaţia zodiacală Gemeni - foarte uşor de observat cu ochiul liber în această perioadă, aflându-se în partea vestică a cerului după apusul Soarelui. Detalii, în continuare.

 

 

 

 

Pollux este o stea gigantă portocalie, situată la  o distanţă de 34 de ani-lumină de Pământ şi orbitată de o planetă extrasolară.

 

Caracteristici

Pollux a fost odată o stea de tip A, aflată în secvenţa principală. Dar, între timp, ea şi-a epuizat hidrogenul din nucleu în urma reacţiilor de fuziune nucleară şi a devenit o stea gigantă, clasificată în categoria stelară “K0 III b“. Prin “KO“ înţelegem că steaua este mai rece decât Soarele, “III“  ne conduce spre luminozitate, indicând cantitatea de energie emisă în funcţie de masa stelei, iar prin intermediul lui “b“ aflăm că Pollux are o luminozitate inferioară mediei stelelor din clasa sa. Printr-o comparaţie cu Soarele, Pollux are o masă de două ori mai mare, o rază de aproape nouă ori cât raza Soarelui, o luminozitate de 46 de ori mai puternică şi este de 31 de ori mai strălucitoare decât acesta în lumina vizibilă.

Temperatura acestei stele este de aproximativ 4,666 K, ceea ce o determină să aibă o culoare portocalie, specifică tuturor stelelor de tip K. Informaţii despre câmpul magnetic al stelei au fost obţinute prin analizarea de radiaţii X emise de aceasta. Măsurând aceste emisii de raze X, s-a determinat că Pollux are un câmp magnetic foarte slab, fiind printre cele mai slabe câmpuri magnetice ale unei stele detectate vreodată. În acest mod, s-a ajuns la concluzia că Pollux a fost în trecut o stea de tip A, având un câmp magnetic mult mai puternic.

În 2006, oamenii de ştiinţă au descoperit că Pollux este orbitată de o planetă uriaşă pe care au numit-o Pollux b. Aceasta are masa de 2.9 ori mai mare decât cea a lui Jupiter şi o perioadă de revoluţie de 590 de zile (1,6 ani).



 

Etimologie

Numele stelei, Pollux, provine din mitologia greacă, de la unul din fiii gemeni ai reginei Spartei, Leda -  Castor şi Pollux. Pollux era nemuritor, fiind fiul lui Zeus şi o avea ca soră pe celebra Elena din Troia. Conform mitologiei, Castor a fost ucis într-o bătălie, iar Pollux, neputând să trăiască fără acesta, i-a cerut lui Zeus să îl lase şi pe el să moară. Dar Pollux era fiul său, ceea ce îl făcea nemuritor, iar Zeus nu a putut să îi îndeplinească cerinţa. În schimb, l-a sfătuit să îşi petreacă zilele în Olimp, alături de ceilalţi zei, iar cealaltă parte a timpului să fie în lumea de dincolo, acompaniat de fratele său. Din cauza devotării lui Pollux, Zeus a aşezat constelaţia Gemeni pe cer, în amintirea lui.

În realitate însă, cele două stele se află la o distanţă de 18 ani-lumină şi sunt foarte diferite. Castor este un sistem sextuplu de stele - 2 binare, ambele  alcătuite dintr-o stea de tip spectral A şi o pitică de tip spectral M (pitice roşii), şi o binară alcătuită din 2 pitice de tip M.


Observare

Pollux este cea mai strălucitoare stea din constelaţia Gemeni şi a 17-a de pe cerul nopţii. În emisfera nordică, constelaţia Gemeni este vizibilă  toamna, iarna şi primăvara. În această perioadă (luna mai) ea se poate distinge pe cerul nopţii în partea vestică. După apusul Soarelui, strălucitoarea planetă Venus iese uşor în evidenţă în vest. Deasupra lui Venus, spre dreapta, se află constelaţia Auriga (cea mai strălucitoare stea fiind steaua alfa Aurigae - Capella), iar spre stânga se găseşte constelaţia Gemeni. Cele 2 stele strălucitoare beta şi alfa -  Pollux şi Castor -  sunt foarte uşor de recunoscut. Înspre nord se găseşte Castor, ce apare sub forma unui punct alb-albăstrui, iar la mică distanţă, înspre sud, steaua mai strălucitoare, Pollux, care are o culoare portocalie.



Bibliografie:
http://stars.astro.illinois.edu/sow/pollux.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Pollux_(star)
http://earthsky.org/brightest-stars/pollux-not-castor-is-geminis-brightest-star

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.