Incendiile din Pădurea Amazoniană au atras atenția în toată lumea în ultimele zile. Revenirea defrişărilor masive, care scăzuseră cu peste 80% în urma unui vârf în 2004, este alarmantă din mai multe motive. Pădurile tropicale adăpostesc multe specii de plante și animale care nu se găsesc în altă parte a lumii. Ele sunt locuite de indigeni și conțin depozite enorme de carbon, stocate în lemn și alte materii organice, care altfel ar contribui la criza climatică.

Unele relatări media au sugerat că incendiile din Amazonia afectează și rezervele de oxigen atmosferic pe care îl respirăm. Președintele francez a scris pe Twitter că „Pădurea tropicală Amazon - plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre - a luat foc”.


Afirmația că Pădurea Amazoniană produce 20% din oxigenul planetei noastre se bazează pe o neînțelegere.

De fapt, aproape tot oxigenul respirabil al Pământului își are originea în oceane și există suficient pentru a dura milioane de ani.

Există multe motive pentru care să fim îngroziți de incendiile din Amazonia din acest an, dar epuizarea resurselor de oxigen a Pământului nu este unul dintre ele.


Oxigen din plante

Multe elemente, inclusiv oxigenul, circulă constant între ecosistemele terestre, oceane și atmosferă în moduri care pot fi măsurate și cuantificate.

Aproape tot oxigenul liber din aer este produs de plante prin fotosinteză. Aproximativ o treime din fotosinteza terestră are loc în pădurile tropicale, cea mai mare arie fiind situată în bazinul Amazonului.

Dar aproape tot oxigenul produs prin fotosinteză în fiecare an este consumat de organismele vii și incendii. Copacii produc în mod constant frunze moarte, crenguțe, rădăcini și alte resturi, care asigură alimentaţie pentru un ecosistem divers de organisme, în mare parte insecte și microbi. Microbii consumă oxigen în acest proces.

Plantele din păduri produc mult oxigen, iar microbii din pădure consumă mult oxigen. Drept urmare, producția netă de oxigen generată de către păduri - și, la urma urmelor, de toate plantele terestre - este foarte aproape de zero.

 
 
 
Există patru rezervoare principale de oxigen pe Pământ: biosfera terestră (verde), biosfera marină (albastru), litosfera (scoarța terestră, maro) și atmosfera (gri).
Săgețile colorate prezintă fluxuri între aceste rezervoare. Îngroparea materialului organic determină o creștere netă a oxigenului atmosferic, iar reacțiile cu minerale din roci determină o scădere netă.
Credit: Pengxiao Xu / Wikimedia, CC BY-SA

 

 

Producția de oxigen în oceane


Pentru ca oxigenul să se acumuleze în aer, o parte din materia organică pe care plantele o produc prin fotosinteză trebuie eliminată din circulație înainte de a putea fi consumată. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când este îngropată rapid în locuri fără oxigen - cel mai frecvent în noroiul mărilor adânci, sub ape care au fost deja epuizate cu oxigen.

Acest lucru se întâmplă în zonele oceanului unde nivelurile ridicate de nutrienți fertilizează cantități mari de alge. Algele moarte și detritusul (materia organică provenită din resturi de origine vegetală sau animală în descompunere) se scufundă în ape întunecate, unde devin hrană pentru microbi. La fel ca omologii lor de pe uscat, microbii consumă oxigen, epuizându-l din apa din jurul lor.

Dincolo de adâncimile la care microbii au epuizat apele de oxigen, materia organică rămasă cade pe fundul oceanului și este îngropată acolo. Oxigenul pe care algele îl produc la suprafață, pe măsură ce acestea se dezvoltă, rămâne în aer, dat fiind că nu este consumat de nimic.



Fitoplanctonul din oceane generează jumătate din oxigenul produs pe Pământ



Această materie vegetală îngropată în fundul oceanului este sursa pentru ţiţei și gaze.

O cantitate mai mică de materie vegetală este îngropată în condiții fără oxigen pe uscat, mai ales în bazinele mlăştinoase, unde nivelul apei previne descompunerea microbiană. Aceasta este sursa pentru cărbune.

Doar o mică parte - probabil 0.0001% - din fotosinteza globală este deviată prin îngropare în acest fel și astfel se adaugă oxigenului atmosferic. Dar de-a lungul a milioane de ani, oxigenul rezidual lăsat de acest dezechilibru minuscul între creștere și descompunere s-a acumulat pentru a forma rezervorul de oxigen respirabil de care depinde toată viața animalelor. A constituit aproximativ 21% din volumul atmosferei de milioane de ani.

O parte din acest oxigen revine la suprafața planetei prin reacții chimice cu metale, sulf și alți compuși din scoarța terestră. De exemplu, când fierul este expus la aer în prezența apei, acesta reacționează cu oxigenul din aer pentru a forma oxid de fier, un compus cunoscut în mod obișnuit sub numele de rugină. Acest proces, care se numește oxidare, ajută la reglarea nivelului de oxigen din atmosferă.


Nu vă țineți respirația

Chiar dacă fotosinteza plantelor este în cele din urmă responsabilă de oxigenul respirabil, doar o fracțiune minusculă din această activitate a plantelor se adaugă de fapt la depozitul de oxigen din aer.

Chiar dacă toată materia organică de pe Pământ ar fi arsă dintr-o dată, mai puțin de 1% din oxigenul lumii ar fi consumat.

Pe scurt, problemele Braziliei în ceea ce privește protejarea Pădurii Amazoniene nu amenință în mod semnificativ resursa de oxigen atmosferic. Chiar și o creștere uriașă a proporţiilor incendiilor forestiere ar produce schimbări ale oxigenului greu de măsurat. Există suficient oxigen în aer pentru a rezista milioane de ani, iar cantitatea este stabilită de geologie, mai degrabă decât de utilizarea pământului. Dar faptul că această escaladare a defrișărilor amenință unele dintre zonele de pe Terra cu cea mai bogată biodiversitate şi cele mai mari resurse de carbon de pe Terra - reprezintă un motiv suficient pentru a se opune la ceea ce se întâmplă.



Traducere şi adaptare după: Amazon fires are destructive, but they aren’t depleting Earth’s oxygen supply
Autorul articolului, Scott Denning, este profesor de ştiinţa atmosferei la Universitatea de Stat Colorado.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.