Ghid cinefilÎncă de la apariţia primului film, în anul 1890, cinematografia a câştigat fan după fan într-un ritm ameţitor. Probabil că nu exagerăm spunând că în prezent, la 121 de ani distanţă, există un cinefil în cei mai mulţi dintre noi. Acest ghid este adresat cinefilului din tine.

 

 

 

 

Introducere

Am cunoscut odată un băiat care nu concepea ziua ideală fără vizionarea unui film. Am cunoscut odată un băiat care putea sta în faţa televizorului la 5 metri distanţă urmărind un film cu un interes nemaivăzut şi nepăsându-i ce se întâmplă în jurul său.

De asemenea, am cunoscut un băiat care putea să vorbească ca Maestrul Yoda mai bine decât să îl citeze pe Shakespeare. Era un fan înflăcărat când John Rambo a atacat Vietcong-ul... A rămas la fel şi când Rambo s-a aventurat înapoi în Myanmar-ul devastat de război.

Spuneţi-i un cordial ”Salut!” cinefilului care se află în interiorul fiecăruia dintre noi.

În fond, nu avem toţi o adicţie pentru film într-un anumit sens al cuvântului? Cine oare nu şi-a simţit inima frântă la celebra scenă de final a filmului Casablanca când Humphrey Bogart o priveşte pe Ingrid Bergman şi îi spune "Here's looking at you, kid”; sau cine nu a văzut nişte pumni daţi cu stil alături de renumita introducere “The name’s Bond… James Bond”.

Primul film a apărut în anul 1890. De atunci, lumea a fost un loc mai bun. Internetul a luat naştere în 1990. De atunci, lumea a fost un loc şi mai bun. O singură invenţie care era destinată iniţial să optimizeze dialogul între oamenii de ştiinţă, ne-a adus pe noi la distanţă de doar un click. Din fericire, lumea divertismentului s-a urcat în vagonul de curse.

Nimic nu poate înlocui spectacolul din faţa ecranului uriaş. Însă mausul şi modemul ne-au oferit posibilitatea de a obţine un bilet gratuit în primul rând în lumea filmelor. Până mai ieri, aşteptam cu nerăbdare festinul vizual; astăzi, îl putem găsi imediat pe Internet.

Dacă îţi plac cele două ore în care îţi savurezi pop-cornul la film, atunci înseamnă că acest ghid este tot ceea ce cauţi. În articolele următoare, vei primi toate informaţiile necesare în materie de filme. Vei afla care sunt locurile de întâlnire online ale cinefililor, unde poţi găsi cele mai bune recenzii sau ce înseamnă CAM, R5 şi DVD Rip.


Cele mai bune site-uri pentru cinefili

Internetul este ca un izvor online care adesea ne stinge setea pentru informaţii şi divertisment. Cel mai bun lucru la Internet este că mereu putem găsi un film la care să ne uităm în funcţie de starea noastră de spirit.

Avem filme de acţiune ca The Dark Knight, de aventură precum Indiana Jones, Wall-E în domeniul animaţiei, The Great Dictator în branşa comediei, The Godfather pentru dramă, The Blair Witch în categoria horror/suspans, seria Harry Potter pentru genul familie, Casablanca în domeniul dragostei, Moulin Rouge din genul filmului muzical, Star Wars în domeniul ştiinţifico-fantastic şi Jaws la categoria thriller. Pe lângă acestea, mai avem şi categoria filmelor străine cu filme precum Seven Samurai. Alt gen care merită menţionat este scurtmetrajul sau documentarul – sper că aţi văzut An Incovenient Truth.


Odată făcută alegerea noastră, trebuie doar câteva click-uri pentru a explora extraordinara lume a filmelor.

Filmele sunt un lipici social. Ca şi vremea, pot constitui un punct de plecare al oricărei conversaţii. Internetul s-a dovedit tot atât de eficient ca şi micul tău grup de prieteni în a te ţine ocupat să afli ultimele ştiri despre distribuţiile starurilor de la Hollywood. Pe ce filme merită să dai banii? Reţelele sociale sunt nişte medii online în care se întâlnesc persoane care împart aceleaşi interese sau pasiuni, iar când această pasiune se identifică cu filmele, atunci poate fi găsită o miriadă de forumuri, de comunităţii online şi site-uri sociale care ne pot potoli setea de opinii de primă mână despre lumea filmelor.

Tastează în browser-ul tău câteva dintre aceste site-uri...

The Internet Movie Database [http://www.imdb.com/]


IMDb - Internet Movie Database

Acest site este atât de stufos încât este foarte uşor să te rătăceşti în marea de informaţii. Pentru a vă oferi o monstră, IMDB are secţii individuale de mesaje pentru fiecare gen de film (în mod interesant, secţiunea horror are peste 40.000 de postări - de departe cele mai multe!)


Pot fi găsite secţiuni speciale de discuţie pentru orice film anume sau pentru show-uri TV ori pentru anumiţi actori. Potrivit IMDB, pe site se regăsesc 1.2 milioane de titluri şi peste 2.7 milioane de actori despre care se discută. Găseşte-ţi filmul şi actorul favorit şi vei găsi şi o secţiune de discuţii despre ele. Ai mai vrea să părăseşti acest site?



Flixster [http://www.flixster.com/]


Flixster

Este unul dintre locurile preferate de” hoinărit” ale cinefililor. Cu aproape 15 milioane de vizitatori, comunitatea este destul de largă pentru a rivaliza cu orice reţea de socializare. Flixster oferă o gamă variată de opţiuni captivante pentru iubitorii de filme - profiluri ale filmelor şi ale actorilor, fotografii, ştiri, recenzii de film, note acordate filmelor, recenzii înainte de apariţia oficială a filmelor, jocuri interactive şi desigur un chat prietenos. Vă recomand să încercaţi jocurile interactive cu întrebări pentru cinefili.



Filmaster [http://filmaster.com/]



Filmaster

Un site serios cu oamenii experimentaţi în domeniul cinematografiei. Practic, se află într-o nişă proprie. Filmaster reprezintă o reţea socială pentru cinefilii care oferă conţinut şi recomandări personale (de exemplu, posesorii de blog-uri, care discută despre cinematografie). Seamănă cu un Flixster raţional. Notează filmele, fă revizii, discută-le şi sugerează. Design-ul plăcut al site-ului imprimă o atmosferă de cultură.



Spout [http://www.spout.com/]

Spout

Aici poţi discuta despre orice: de la ultimul film din seria Harry Potter până la filme independente obscure. De aici vă puteţi lua ”doza” de informaţii despre festivalurile de film care se desfăşoară pe întreg mapamondul. Spout explică despre ce e vorba în 4 paşi - Vizionatul de trailere, Cititul de recenzii, Ascultatul la radiouri online, Interpretarea actorilor (unde trebuie să-ţi scrii opiniile).



Jaman [http://www.jaman.com/]


Jaman

În mod interesant, Jaman se abate de la filmele obişnuite. Aici, nu numai că poţi discuta despre filmele independente (americane şi internaţionale), le poţi şi vizualiza online. De asemenea, Jaman are un blog unde pot fi găsite noutăţi despre festivalurile de film care urmează să se desfăşoare, despre lansări de film şi are şi un chat special dedicat premiilor Oscar.

Ghid online despre filme. Recenzii (2)

 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The Internet guide for the movie addict, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alexandru Olteanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.