Vinod Khosla (n.1955) este un om de afaceri indian, miliardar, cofondator al Sun Microsystems și fondatorul Khosla Ventures. Khosla și-a făcut averea din investițiile de capital în domenii precum tehnologia informației și tehnologiile alternative de energie.  

Recent Khosla a avut o scurtă prezentare în care a vorbit despre viitorul tehnologiei și impactul asupra activităților umane, făcând 12 predicții.

Ce mi-a atras atenția este că și-a început discursul prin a atrage atenția că viitorul tehnologiei nu depinde de experții din diverse domenii, care gândesc liniar și nu văd oportunitățile de progres brusc într-un domeniu, ci de antreprenori temerari, care încearcă imposibilul, iar uneori reușesc. 

Iată cele mai importante afirmații ale acestuia.

Sunt un tehno-optimist, dar tehno-optimismul ar trebui practicat atât cu empatie, cât și cu grijă.

Experții extrapolează trecutul  și împiedică progresul rapid pentru că gândesc liniarEi nu se gândesc la improbabilEu personal cred că doar ce este improbabil este important, dar nu știm care „improbabil” este important.

Antreprenorii, pe de altă parte, își urmează visele și încearcă să facă acele vise neplauzibile să devină realitate.

Nu mă pot gândi la o singură schimbare cu mare impact social care să fi fost generată de un expert în domeniu, eventual cu excepția biotehnologiei. În 40 de ani, nici un exemplu. Mă gândesc la SpaceX, la mașini electrice sau la Uber.

Cel mai vechi exemplu la care m-am putut gândi a fost cardul de credit la începutul anilor '70, când Bank of America a „pus” creditul pe o bucată de plastic.

Voi prezenta 12 scenarii cu care cred că majoritatea experților nu vor fi de acord.

1. Majoritatea expertizei activate de IA va fi gratuită

Fiecare ființă umană de pe planetă poate avea, 24/7, un medic gratuit, îngrijire primară într-un mod extins.
Fiecare copil poate avea un tutore gratuit, mereu disponibil, accesibil.
Indiferent de domeniu, la ingineri structurali sau la oncologi, majoritatea cunoștințelor vor fi aproape gratuite.

2. Cea mai mare parte a forței de muncă va fi, de asemenea, gratuită

Îmi pot imagina un miliard de roboți bipezi care fac mai multă muncă decât toată forța de muncă umană astăzi, eliberând oamenii de sclavia unora dintre locurile de muncă.
Să lucrezi la General Motors pe o linie de asamblare opt ore pe zi, făcând același lucru timp de 30 de ani - nu este o meserie, ci aproape sclavie.
Cred că vom avea suficient pentru a avea grijă de toți cei în nevoie.
Și aici intervine partea de empatie a tehno-optimismului. Vom avea suficient pentru ca o redistribuire a bogăției să aibă loc.

3. Utilizarea computerului va crește dramatic

Programarea va fi aproape gratuită. Vor fi mai mult de un miliard de programatori roboți, care vor programa în limbaj uman, crescând colosal importanța și zona de acțiune a computerelor.
Și deși considerăm că computerele sunt răspândite astăzi, cred că vor fi mult mai răspândite.
De fapt, cred că ne vom gândi la computere aproape ca la utilitățiCâți dintre voi se gândesc la electricitate?
Calculatoarele se vor adapta la oameni. Nu va trebui ca oamenii să învețe despre computer.

4. IA va juca un rol important în divertisment și design

Acum cinci ani, când am vorbit pentru prima dată la o conferință la Toronto cu privire la rolul pe care inteligența artificială îl va juca în generarea muzicii, am fost întâmpinat cu scepticism. 
Indiferent dacă este vorba doar de IA sau de IA plus oameni, nivelul de creativitate în divertisment și design va crește dramatic.
Nivelul de diversitate al acestor lucruri va crește, de asemenea, dramatic.
Muzica și divertismentul vor exista din belșug și vor fi personalizate pentru tine și starea ta de spirit. Diversitatea conținutului și a creativității va crește. Relația dintre fani și celebrități nu se va schimba.

5. Accesarea Internetului se va face prin „agenți”

Cea mai mare parte a accesării Internetului se va face prin intermediari („agenți”, precum Siri, Alexa sau Google Assistant), acționând în interesul consumatorilor.

6. Se va trece de la practica medicinei la știința medicinei

Avem o medicină destul de bună astăzi, dar practica medicinei se va schimba în știința medicinei.
Se va schimba de la ceea ce este cea mai mare parte îngrijire medicală (tratăm atunci când oamenii sunt bolnavi) la prevenirea îmbolnăvirii.
Este păcat că în zilele noastre cei mai mulți oameni care fac atac de cord descoperă că au o boală cardiacă după ce au acest atac de cord, nu cu 20 de ani mai devreme când a început boala.

7. Vom avea alimente noi și îngrășăminte

Vom avea noi tipuri de proteine, de care avem nevoie, și noi tipuri de îngrășăminte esențiale agriculturii.
Vom avea proteine de calitate, care vor înlocui proteina animală și care vor avea un gust mult mai bun decât tradiționala carne de vită.

RuBisCO este cea mai răspândită proteină de pe planetă. În fiecare loc în care vezi verde, există RuBisCO în spatele acelei clorofile sau aproape peste tot. Există câteva excepții. Și vom avea mult mai multe proteine mai bune din punct de vedere ecologic decât oricare dintre proteinele vegetale și, eventual, mai bune decât porumbul și soia. 

Notă: RuBisCO sau ribulozo-1,5-bifosfat carboxilază/oxigenază este o enzimă esențială în procesul de fotosintezei, care se găsește în cloroplastele plantelor, algelor și cianobacteriilor. Aceasta joacă un rol crucial în ciclul Calvin, procesul prin care se îngrijește dioxidul de carbon (CO₂) este fixat și convertit în compuși organici în timpul fotosintezei.

8. Mașinile vor dispărea din orașe

Experții nu sunt complet de acord cu mine când spun asta. Putem în următorii 25 de ani să înlocuim majoritatea mașinilor în majoritatea orașelor.
Cum? Făcând transportul mai rapid decât o mașină cu șofer, mai ieftin decât un sistem de transport public și omniprezent, disponibil oricând, la cerere.
Da, o putem face.
De fapt, astăzi construim primul dintre aceste sisteme de transport public în San Jose.

9. Zborul va fi mai rapid

Când vom zbura cu aproape 6.500 km/h, vom putea ajunge de la New York la Londra pentru prânz.
Va face din lume un loc mult mai „mic”.

10. Va exista energie electrică „curată”

Ne îngrijorăm mult cu privire la electricitate și credem că Soarele și vântul sunt soluția. Sunt soluții grozave pe care le susțin în ultimii 20 de ani.
Dar energia bazată pe fuziunea nucleară va înlocui astăzi majoritatea centralelor pe cărbune și gaze naturale.
Unii spun că nu putem construi atât de multe. Putem, dacă suntem deștepți, dacă le înlocuim doar cazanele și turbinele lor. Putem face asta până în 2050.De fapt, toate acele centrale vor fi probabil modernizate cu tehnologie care folosește fuziunea nucleară, eventual cu energie geotermală eficientă.

11. Resursele (mineralele) vor fi suficiente

Pesimiștii spun că nu avem suficiente resurse precum litiu, cobalt și cupru. De fapt, eu zic că nu am început să căutăm.
Încă nu am început să dezvoltăm tehnologii care să ne permită să privim la un kilometru sub suprafața terestră.
Suntem pe acest drum totuși.

12. Există soluții pentru emisiile de carbon

Emisiile de carbon ar putea deveni o problemă de mici dimensiuni pentru că antreprenorii vor dezvolta tehnologii pentru producerea de ciment, oțel, electricitate, pentru agricultură șamd.

Vor exista soluții pentru emisiile de carbon. Antreprenorii lucrează la asta.
Există doar o duzină de categorii majore de generatori de emisii și este nevoie doar de câte un singur antreprenor pentru a aborda fiecare dintre aceste categorii, așa că o duzină de inovatori pot schimba lumea.

De fapt, săptămâna trecută am inaugurat prima fabrică de ciment din California care din aceeași cantitate de calcar produce de două ori mai multă cantitate de ciment prin captarea dioxidului de carbon și introducerea în produsul final.

Reutilizați instalațiile existente, le modernizați și creșteți producția, scăzând în același timp costul pe tonă. Asta face ca aceste lucruri să fie scalabile.

Tot ce ne trebuie este câțiva antreprenori care să-și imagineze imposibilul și să-l transforme în realitate.

Există o mulțime de motive care se pot invoca pentru a spune că aceste lucruri nu se vor întâmpla. Dar eu cred că o astfel de  lume este posibilăEste nevoie doar de câțiva antreprenori motivați și pasionați pentru a face acest lucru.

  Prezentarea poate fi urmărită aici.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.