FGM-148 Javelin este un lansator de rachete anti-tanc portabil american care este astăzi folosit cu succes de către militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse. Acesta a intrat rapid în folclor, grație eficienței sale în distrugerea tancurilor inamice, fiind alintat de ucraineni drept „sfântul Javelin”. Sistemul este în uz din 1996, fiind modernizat de multiple ori.

Javelin are doar 22 de kg, ceea ce-l face ușor de transportat și utilizat de către militari. Funcționează după principiul „trage și uită”, întrucât se ghidează singur spre țintă după lansare, permițând utilizatorului să se adăpostească după apăsarea trăgaciului.


Racheta iese din lansator fără a produce recul semnificativ, iar ulterior, după ce ajunge la câțiva metri de locul lansării, se inițiază principalul motor al rachetei, care ia rapid altitudine, urmând să lovească ținta, tancul, de deasupra, unde acesta este mai vulnerabil. Procesul inițial de lansare permite utilizare lansatorului chiar și din clădiri, căci nu pune în pericol utilizatorul prin suflul lansării ori alte efecte ale acesteia.

Sistemul de ochire are un mod de zi și unul de noapte, care permite așadar ducerea luptei pe tot timpul zilei.

Sistemul este unul inteligent, folosind tehnologii avansate pentru a păstra ținta în vizor, chiar dacă se află în mișcare, în acest sens utilizând algoritmi de identificare a acesteia, chiar dacă, pe timpul deplasării, ținta își schimbă, în raport cu racheta, forma și poziția. Faptul că avem de-a face cu o rachetă inteligentă este ceea ce face ca sistemul să fie unul de tip „trage și fugi”, căci odată fixată ținta de către trăgător, racheta va ști să o identifice.

O explicație detaliată a funcționării Javelin puteți vedea în videoclipul de mai jos:


 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.