StetoscopulStetoscopul este un instrument medical folosit pentru ascultarea unor anumite sunete din interiorul corpului uman. Prin simpla ascultare a sunetelor produse de inimă ori de plămâni, se pot trage concluzii referitoare la diverse boli. Citiţi acest articol pentru detalii privind alcătuirea şi funcţionarea stetoscopului.

CE ESTE STETOSCOPUL?

Stetoscopul este un instrument medical folosit pentru ascultarea unor anumite sunete din interiorul corpului uman. Capătul ce este pus pe pielea pacientului are rolul de a prelua sunetul şi de a-l transmite, prin intermediul unui tub, către celălalt capăt, care este, în fapt, după cum se poate vedea în imagine, împărţit în două.

Capătul ce se pune pe pacient este format din două părţi, care au roluri diferite: diafragma, ce preia sunetele de frecvenţe mai mai şi clopotul ce preia frecvenţe mai joase.
Stetoscop
Stetoscop
Credit: shellyssciencespot.com


Stetoscopul amplifică sunetul produs de organism, în funcţie de locul în care este plasat pe pacient, şi elimină zgomotul de fond ce vine din mediul înconjurător prin introducerea în urechile doctorului a celor două braţe terminale.

LA CE FOLOSEŞTE STETOSCOPUL?

Adeseori stetoscopul este folosit pentru a asculta sunetele produse de inimă. Aceasta produce o dublă bătaie aferentă închiderii valvelor inimii. Doctorul poate determina boli specifice pe baza sunetelor produse de inimă.
De asemenea, stetoscopul este folosit pentru ascultarea sunetelor produse de plămâni. Astfel, se pot detecta boli ca astmul, pneumonia ori bronşite.

TIPURI DE STETOSCOP

Există două tipuri de stetoscop, stetoscopul clasic şi stetoscopul electronic. Deşi ultimul este de apariţie recentă, nu este încă folosit de majoritatea doctorilor, pentru că distorsionează sunetele. Probabil că versiuni îmbunătăţite ale stetoscopului electronic vor duce la înlocuirea completă a stetoscopului clasic în viitorul nu prea îndepărtat.

ETIMOLOGIA CUVÂNTULUI STETOSCOP

Cuvântul "stetoscop" vine din limba greacă şi latină, din gr.steth - piept şi lat.scope - privitor. Aşadar, etimologic, stetoscop ar însemna "privitorul pieptului".

 

BIBLIOGRAFIE:
www.blurtit.com/q505558.html
acousticheart.com/what_is_a_stethoscope_and_how_does_a_stethoscope_work.html
www.stethoscopes.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Category_Code=HOW
www.ehow.com/how-does_4675422_a-stethoscope-work.html
wiki.answers.com/Q/How_do_stethoscopes_work

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE