WolframalphaUn nou site, Wolfram Alpha, denumit de autori "motor generator de informaţie bazată pe computaţie", pe care diverse siteuri de specialitate îl anunţă ca revoluţionar, a fost inaugurat astăzi. Dacă vreţi să ştiţi ce poate să facă noul site şi să vedeţi câteva exemple ale "puterilor" acestuia, citiţi articolul de faţă...

 

 

Este Wolfram Alpha un motor de căutare?

Deşi multe surse prezintă Wolfram Alpha ca fiind un motor de căutare revoluţionar, în fapt, după cum spune chiar "creierul" acestei întreprinderi, Stephen Wolfram, wolframalpha.com nu este un motor de căutare, ci un "computational knowledge engine", ceeea ce s-ar traduce prin "generator computaţional de cunoaştere", adică, mai puţin pretenţios exprimat, un site ce produce date bazându-se pe cererea utilizatorului şi pe informaţia conţinută în propria baze de date, iar nu bazându-se pe web. Deci, spre deosebire de Google, răspunsul wolframalpha constă nu în linkuri, ci în grafice, poze şi cifre.

"Căutarea" de informaţie funcţionează doar în limba engleză; dacă o să scrieţi, de exemplu, Bucureşti, o să primiţi răspunsul că nu s-a înţeles ce vreţi să spuneţi. Bucharest, în schimb, va produce rezultate utile.

Există o pagină de exemple pe domenii care ilustrează "abilităţile" wolframalpha şi pe care o puteţi accesa AICI.

 


Iată câteva exemple de funcţionare a wolframalpha:

Termenul introdus: ROMANIA

Romania

Rezultat parţial al căutării "Romania"

 

Termenul introdus: EINSTEIN

 

Einstein pe Wolfram
Rezultatul căutării "Einstein"

 

 

Termenul introdus: LARGEST COUNTRY

 

Largest country Wolfram
Rezultatul căutării "Largest country"

 

 

Puteţi încerca să introduceţi propria dată de naştere. Răspunsul va fi surprinzător, cu multe informaţii privind ziua respectivă.

Dar, încă o dată, nu încercaţi să priviţi wolframalpha ca pe un motor de căutare obişnuit, căci nu este şi veţi fi dezamăgiţi.

Desigur, cel mai bun mod de a vă lămuri cum funcţionează wolframalpha este să-l încercaţi la adresa:

http://www.wolframapha.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.