Retea wirelessCa toate tehnologiile suficient de avansate, Wi-Fi-ul poate părea magie. E vorba de fapt de o tehnologie care are la bază undele radio. O varietate de lucruri pot interfera cu aceste unde radio, făcând conexiunea dvs. fără fir mai slabă şi mai nesigură.

 

 

 

Metodele principale pentru îmbunătăţirea semnalului reţelei fără fir sunt poziţionarea routerului în mod corespunzător - ţinând cont de obstacole - şi reducerea interferenţelor provenind de la alte reţele fără fir şi aparate de uz casnic.


Poziţionarea routerului wireless

Poziţionarea routerului wireless poate afecta foarte mult zona dvs. de acoperire şi puterea semnalului. Urmaţi aceste sfaturi rapide pentru a vă poziţiona routerul astfel încât să beneficiaţi de cel mai bun semnal:

•  Aşezaţi-vă routerul în mijlocul casei. Dacă plasaţi routerul într-o cameră dintr-o extremitate a casei, nu veţi primi un semnal la fel de puternic dacă va aflaţi pe cealaltă parte a casei.
•  Poziţionaţi antena routerului pe verticală, astfel încât antena să fie îndreptată drept în sus. Multe antene pot fi adaptate şi unui mod de folosinţă orizontal, dar poziţionarea verticală este, în general, poziţia ideală.
•  Poziţionaţi-vă routerul la înălţime, nu pe podea. Veţi obţine o recepţie mai bună dacă routerul este pe un birou şi nu pe podea.

Ar trebui să acordaţi o mare atenţie, de asemenea, tipurilor de materiale care se află în apropierea routerului. De exemplu, plasarea routerului pe un birou metalic sau lângă un perete din metal va provoca probleme. Semnalele pot călători destul de uşor printr-un birou din lemn, dar metalul va obstrucţiona cu siguranţă semnalele.

Şi alte tipuri de obstrucţie ar putea cauza probleme. De exemplu, dacă există un dulap din metal între computerul tău şi router, s-ar putea să nu mai primeşti semnal wireless. Această regulă se aplică şi altor tipuri de obiecte dense.




Interferenţe din partea altor reţele wireless


Interferenţele din partea altor reţele wireless din zonă pot provoca de asemenea probleme cu semnalul wireless. Pentru a determina dacă are loc o astfel de interferenţă, puteţi folosi o aplicaţie ca Wi-Fi Analyzer for Android. Aceasta vă va arăta canalele wireless folosite de reţelele din zona dvs. şi vi-l va recomanda pe cel mai bună pentru a fi folosit, unul care nu este folosit de prea multe alte reţele. Această aplicaţie vă va permite, de asemenea, să parcurgeţi împrejurimile pentru a vedea locurile în care semnalul este cel mai puternic şi unde este cel mai slab – puteţi să faci aceasta şi cu orice alt echipament, de asemenea.

Dacă reţele wireless multiple se află în competiţie pentru acelaşi canal de comunicaţie, ar putea apărea probleme. Pentru a rezolva această problemă, puteţi schimba canalul wireless din interfaţa routerului de pe care intri pe internet. Puteţi realiza acest lucru chiar dacă nu aveţi acces la o aplicaţie de analiză a semnalului wireless. Pur şi simplu schimbaţi semnalul pe un alt canal şi vedeţi dacă conexiunea dvs. wireless prezintă îmbunătăţiri.


Interferenţe din partea aparatelor de uz casnic

O mare varietate de aparate de uz casnic pot produce interferenţe, incluzând aici telefoanele fără fir, monitoarele pentru copii şi cuptoarele cu microunde. Depinzând de poziţionarea routerului wireless, dispozitivului care se conectează la reţea şi acel aparat de uz casnic, v-aţi putea confrunta cu situaţia în care reţeaua wireless să nu mai funcţioneze atunci când echipamentul pe bază de microunde sau telefonul fără fir sunt în uz.

Problemele cu telefoanele fără fir pot fi rezolvate prin înlocuirea telefoanelor tale cu telefoane care operează pe o frecvenţă diferită, cum ar fi 900 MHz sau 1.9 GHz. Telefoanele fără fir care folosesc frecvenţa de 2.4GHz vor interfera cu reţelele wireless.

Problemele cu microundele pot fi rezolvate de cele mai multe ori prin poziţionarea echipamentelor de o manieră astfel ca dispozitivul pe microunde să nu se afle între router şi dispozitivul cu care doreşti să intri pe internet. Este, de asemenea, posibil ca un nou dispozitiv pe microunde să ajute, dacă acesta are o mai bună protecţie.

Şi alte dispozitive pot cauza probleme. De exemplu dispozitivele Bluetooth mai vechi pot interfera cu semnalele Wi-Fi din zonă, în timp ce dispozitivele Bluetooth mai noi nu.


Repetoare, antene şi reflectoare

Dacă aveţi nevoie să acoperiţi o zonă mai mare cu un semnal wireless şi routerul dvs. nu este destul de puternic, puteţi cumpăra un repetor wireless sau un amplificator de semnal. Aceste dispozitive au rolul de a amplifica semnalul wireless, extinzându-i astfel zona de recepţie. Nu ai nevoie de nişte echipamente speciale pentru a face aceasta – dacă mai aveţi prin casă routere mai vechi, le puteţi folosi într-o reţea de routere multiple pentru a vă extinde reţeaua wireless.

Depinzând de routerul pe care îl aveţi la îndemână, aţi putea să-i ataşaţi o antenă îmbunătăţită care conferă semnalului o zonă mai largă de recepţie. De asemenea, puteţi construi un reflector Wi-Fi care poate reflecta semnalul într-o direcţie specifică.

În timp ce semnalul wireless pare a fi viitorul în domeniul reţelelor, conexiunile de reţea prin cablu încă au o mulţime de avantaje. Dacă aveţi nevoie de o conexiune sigură cu o viteză mai mare şi fără probleme de interferenţă, o conexiune de reţea prin cablu rămâne cea mai sigură opţiune existentă.



Traducere realizată de Alexandru Hutupanu după How To Get a Better Wireless Signal and Reduce Wireless Network Interference.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.