LinuxÎncepem astăzi o incursiune pe mai multe episoade în lumea sistemului de operare Linux. Linux este un software gratuit şi open-source, care are mai multe versiuni, cu mai multe denumiri, dar care se bazează pe acelaşi nucleu, creat în 1992 de Linus Torvalds.

 

 

 

 

Glosar termeni Linux

Vei întâlni probabil tot felul de termeni ciudaţi în acest ghid, cuvinte de care n-ai auzit poate niciodată. Pentru a te ajuta, le-am menţionat pe cele mai importante aici, împreună cu semnificaţiile lor.

Nucleu (kernel) – componenta fundamentală pentru funcţionarea unui sistem de operare. El traduce comenzile de la alt software direct la interfeţele hardware.

Distribuţii – sisteme de operare bazate pe nucleul Linux.

CLI/Terminal –  este acronimul pentru Command Line Interface, o metodă de interacţiune cu calculatorul bazată pe comenzile text tastate în fereastra Prompt.

GUI – este acronimul pentru Graphical User Interface, o metodă de interacţiune cu calculatorul care foloseşte reprezentarea vizuală a elementelor: fişiere, foldere şi acţiuni. Reprezintă mediul de lucru standard pentru sistemele de operare orientate către consumatorul modern.


Introducere în Linux, FLOSS şi licenţa GPL


Mulţi oameni cred că învăţarea nucleului Linux este dificilă, că doar administratorii sistemelor îl pot folosi şi resping ideea încă de la început. Alţii continuă căutarea lor numai pentru a găsi despre el informaţii răspândite pe Internet – fără coeziunea necesară pentru a face cunoştinţele respective utile; câteodată informaţia este concepută pentru utilizatorii experimentaţi, lăsându-i pe cei care nu ştiu ce înseamnă CLI în beznă. Scopul acestui ghid este să aducă laolaltă cele mai importante lucruri despre Linux, pentru a-i ajuta pe utilizatorii Windows mai puţin pregătiţi să-l folosească cu uşurinţă.

 




Dacă eşti nou în domeniul Linux, probabil faci o greşeală destul de comună şi presupui că este un sistem de operare. Ei bine, nu e adevărat. De fapt, când spui Linux, te referi la unul din sistemele de operare bazate pe nucleul Linux, cum ar fi Fedora, Ubuntu sau openSuSE.

Nucleul, unul dintre cele mai importante aspecte legate de un sistem de operare, este intermediarul dintre partea hardware şi aplicaţiile software care rulează pe aceasta, cel mai de jos nivel de abstractizare.

Ce e diferit la nucleul Linux? Ca majoritatea aplicaţiilor ce rulează pe el, este susţinut activ de comunitatea Free/Libre/Open Source Software, cunoscută de altfel drept FLOSS. Software-ul FLOSS este gratuit şi oricine se poate uita la codul sursă şi poate să-l modifice după bunul plac. Acest lucru înseamnă că dezvoltatori din întreaga lume contribuie cu munca lor fie pe gratis, fie prin sponsorizările unor companii precum Canonical sau IBM. Şi tu poţi îmbunătăţi acest software.

Codul sursă pentru Microsoft Windows nu este disponibil decât angajaţilor Microsoft, iar decompilarea sau rescrierea programelor sursă constituie o infracţiune. Nu îţi poţi construi propriul nucleu Windows, repara erorile sau distribui o versiune Windows îmbunătăţită creată de tine.

„În numele nostru cuvântul „gratuit” nu se referă la preţ; se referă la libertate. Mai întâi, este vorba de libertatea de a copia un program şi de a-l distribui vecinilor tăi, pentru ca ei să aibă dreptul să-l folosească la fel ca tine. În al doilea rând, este libertatea de a modifica un program, pentru ca tu să-l controlezi, nu el să te controleze pe tine; pentru toate acestea, codul sursă trebuie să-ţi fie accesibil.”Definiţia pentru Software-ul gratuit, după Richard Stallman.

Există multe motive pentru care Linux este mai bun, dar a le discuta nu ţine de domeniul acestui ghid. Totuşi, e bine de ştiut că Linux este în mod inerent sigur, portabil şi nu necesită restartare atât de des cum o face Windows.

 

Particularităţi Gratuit Codul sursă disponibil în mod liber Distribuţie liberă
Software brevetat
Ex: Windows, Mac OS
Nu Nu Nu
Software FLOSS
Ex: Ubuntu
Da Da Da




Licenţa Publică Generală GNU face totul posibil. Licenţa furnizează prevederile legale legate de drepturile tale la software. La origine scrisă de Richard Stallman, aceasta asigură că atunci când un lucru este modificat sau îmbunătăţit el rămâne tot în domeniul public pentru ca alţi oameni să îl folosească şi să se bucure de el. Reprezintă cea mai folosită licenţă în comunitatea FLOSS.

Ghid Linux - alegerea distribuţiei (2)




Articolul reprezintă traducerea ghidului A Newbie’s Initiation To Linux, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.