Sony vaio zVaio Z de la Sony, este un mic memento care ne spune că şi alte companii, nu doar Apple, pot să producă laptopuri provocatoare. De ce contează? Vaio Z este un produs de vis. Are 1,17 kg, o grosime de 1,67 cm şi procesorul Intel Core i7 de 2,7 Ghz.

 

 

 

 

Vaio Z  are un superb ecran Full HD (1920x1080) cu o foarte mare densitate de pixeli la cei 13 inci ai săi. Un port suplimentar permite conectarea unei placi video AMD Radeon 6650M pentru o putere grafică sporită, împreună cu un dispozitiv BD-ROM (Blu-Ray). De asemenea, sunt disponibile porturi HDMI, Light Peak, USB 2.0 şi 3.0, Ethernet şi VGA. Niciun compromis aici.


Utilizarea Vaio Z

Primul lucru pe care îl observi când ridici un Vai Z este cât de uşor poate să fie. Un copilaş ar putea să-l învârtă în jurul pătuţului său ţinându-l într-o mână. Se simte de parcă nu ar avea nimic sub tastatură. Şi pentru că este construit din policarbonat, este aparent fragil, dar de fapt carcasa este rigidă şi durabilă.

Ai să observi de asemenea şi viteza. Aplicaţiile pornesc aproape instantaneu. Browserul de internet Google Chrome are rareori întârzieri, chiar şi cu un număr mare de taburi deschise. Mulţumită hard-diskului tip SSD (Solid state drive), sistemul de operare porneşte sub 25 de secunde şi se închide în doar 7. Bateria, ca majoritatea bateriilor “de toată ziua”, te ţine aproape o zi de lucru (mai mult sau mai puţin în funcţie de ce faci), dar nu  o zi întreagă (ziua de lucru = 8 ore). Aproape toate sarcinile unei persoane obişnuite pot fi îndeplinite de Vaio Z. Video flash, fotografii de rezoluţie înaltă, editare uşoară şi jocuri 3D mai simple, etc. Dacă ai totuşi nevoie de mai multă putere, nu eşti lăsat descoperit.

Caseta suplimentară cu Blu-Ray nu este pentru estetică. Placa AMD Radeo 6650M pe care o adăposteşte, oferă plusul de forţă la nevoie. Folosind Geekbench (un program care testează performanţele unui calculator), laptopul nostru a punctat în general între 5700 şi 5800 per ansamblu. Folosind componenta Blu-Ray, scorul a crescut la 6000 şi 6100.

 

 

Sony Vaio Z




Ce îmi place la Vaio Z

Are un ecran superb şi o linie estetică uimitoare. Cu cei 1920 pixeli pe orizontală şi 1020 pe verticală, înghesuiţi pe 13 inci, imaginea este extrem de clară şi luminoasă de asemenea, ceea ce face urmărirea de conţinut HD o bucurie. Atunci când căraţi bijuteria asta într-o geantă, abia o să sesizaţi că e prezentă. Designul nu produce fiori, dar Sony a reuşit să-l facă să nu pară plictisitor sau utilitar, precum un computer de întreprindere. E plin de margini ascuţite. În mod ciudat, m-am trezit că pun limba pe componenta suplimentară Blu-Ray. Majoritatea oamenilor nu vor avea nevoie de plusul de forţă, dar atunci când doresc să lucreze la un proiect video elaborat sau să se îmbarce într-o călătorie epică a detaliilor, au pentru asta tot ce au nevoie la dispoziţie.


Ce nu-mi place la Vaio Z

Din nefericire, cu toate plusurile pe care le-am indicat, trebuie să amintesc şi un aspect negativ - trackpadul. Este mic şi încearcă să folosească un senzor biometric pentru a despărţi butonul drept de cel stâng (neîndemânatic şi supărător) şi are o suprafaţă prismatică, aspră. Ai să te bazezi pe mouse-ul clasic foarte repede. Difuzoarele sunt de calitate îndoielnică. Pentru o comparaţie edificatoare, seamănă cu cele ale primei generaţii de MackBook (2006). Dacă le-ai folosit pe acelea, ştii că sunt cu adevărat îngrozitoare. Tastatura este bine distanţată, dar moale. Cei mai mulţi dintre noi îşi doresc ceva mai apropiat de vechile tastaturi în ce priveşte răspunsul tactil, iar noul Vaio Z nu satisface la acest capitol. Sony nu a putut rezista să nu ataşeze un comutator fizic pentru Wi-Fi şi un set de butoane tactile deasupra tastaturii.


Să cumpăr Vaio Z?

Vaio Z este dovada că Sony poate să exceleze la anumite capitole. Dar pentru tot ce face bine acest computer (şi sunt destule), nu pot să trec peste nenorocirea de trackpad. Poate dacă ai mâinile unui hobit să ţi se potrivească, dar eu până la sfârşitul zilei îmi doream să-mi tai degetele. Acestea fiind spuse, dacă ai câteva grămezi de bani la dispoziţie şi vrei un calculator care combină dimensiunea, viteza şi utilitatea, într-o formă generală bine concepută, Vaio Z este un produs OK.


Elementele tehnice componente ale Vaio Z (pot să difere în funcţie de preferinţe):

Ecran: 13 inci LED, Full HD (1920x1020)
Procesor: Intel Core i7 de 2,70 GHz
RAM: 4GB DDR3
Capacitate de stocare: 256 GB, hard-disk tip SSD
Porturi: HDMI, Ethernet, USB, Light Peak, VGA
Cameră: 1,3MP
Greutate: 1,17 kg
Dimensiuni: 33,02 cm lăţime x 21,08 cm adâncime x 1,67 cm grosime
Autonomie baterie: ~ 6 ore (navigare internet)
Preţ: 2670 $

 


Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Sony-vaio-z-review-so-fast-so-light, publicat de LifeHacker.com.
Traducerea: Ioan Florea

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.