Reţelele de calculatoare din cadrul instituţiilor de stat sau firmelor private folosesc în majoritatea covârşitoare a cazurilor pentru a interconecta diferite echipamente cabluri de tip UTP şi conectori de tip RJ-45. Cablurile UTP, acronim pentru Unshielded Twisted Pair (cablu torsadat neecranat), conţin câte 4 perechi de fire răsucite unul în jurul celuilalt (în scopul anulării interferenţelor electromagnetice generate de semnalele electrice care circulă prin ele), din care utile sunt doar două perechi.

 

Cablu UTP Cablu UTP mufat

cablu tip UTP                                              conector tip RJ-45

 

Mai jos puteţi vedea felul în care echipamentele de bază din compunerea unei reţele de calculatoare pot fi interconectate folosind asemenea cabluri şi aceşti conectori .

Pentru început, spre lămurire, iată o figură unde se poate vedea modul în care sunt numerotaţi cei 8 pini (corespunzători celor 8 fire ale cablurilor tip UTP) ai conectorilor de tip RJ-45, atât în cazul mufei de tip tată,  ataşată cablurilor, dar şi în cazul conectorilor de tip mamă, cei care sunt parte integrantă a plăcilor de reţea, echipamente din componenţa calculatorului personal care permit conectarea unui calculator la o reţea.

 

Conectori RJ-45

 

 

În ceea ce priveşte cablurile UTP, ce folosesc doar 4 din cele 8 fire disponibile pentru transmiterea datelor vehiculate în reţea, trebuie menţionat că s-au creat şi sunt aplicate anumite standarde atât în ceea ce priveşte culoarea celor 8 fire, dar şi ordinea de dispunere a acestora. Aceste standarde, stabilite de o organizaţie cu sediul in SUA care reprezintă interesele comerciale a peste 600 de firme din domeniul telecomunicaţiilor, sunt consacrate în literatura de specialitate drept TIA/EIA 568A şi TIA/EIA 568B. Imaginile de mai jos prezintă culorile  celor 8 fire din interiorul cablurilor UPT recomandate de aceste standarde, cât şi pinii asociaţi lor. Aşa cum se poate vedea în imaginea cablului UTP din startul articolului, cele 4 perechi grupează firele de aceleaşi culori (alb împreună cu alb-verde, albastru cu alb-albastru, etc.).

 

 

Coduri culori 568A si 568B

 

Cablurile folosite la interconectarea echipamentelor de reţea (PC-uri, switch-uri, hub-uri şi rutere) poartă numele de patchcord-uri. Acestea pot fi de 3 feluri, în funcţie de dispunerea firelor la cele două capete, cu fiecare dintre tipuri destinate conexiunilor între anumite echipamente.

Pinii folosiţi la transmiterea datelor sunt pinii 1 şi 2, în timp ce pinii 3 şi 6 sunt utilizaţi la recepţia informaţiei.

Cel mai simplu tip de cablu este cablul direct (straight-through, în literatura de specialitate în limba engleză). Distribuţia firelor, pe culori, la cele două capete ale unui asemenea cablu, este următoarea:

 

Cablu direct

 

 

Atunci când inversăm la cele două capete ale patchcord-ului firele corespunzătoare pinilor folosiţi pentru transmisie, respectiv recepţie, obţinem un cablu crossover, iar dacă dispunem firele la celălalt capăt în ordine inversă, obţinem un cablu rollover:

 

Cablare crossover

 

 

Cablare rollover

 

Iată şi dispunerea culorilor în cazul cablului crossover, pentru cele două standarde de cablare 568:

 

Standard crossover

 

 

În general, cablurile straight-through sunt folosite la interconectarea de echipamente de categorii diferite, de exemplu PC-ul şi hub-ul/switch-ul. Spre deosebire de acestea, cablurile crossover conecteză echipamente similare, de exemplu PC la PC. Unele dintre hub-urile de ultimă generaţie acceptă ambele tipuri de cabluri (straight-through şi crossover), indiferent de echipamentul la care se conectează, autoconfigurându-se corespunzător. Un PC foloseşte pinii 1 şi 2 ai conectorului pentru a transmite date, respectiv pinii 3 şi 6 pentru recepţia informaţiilor. Pentru a putea comunica între ele, două PC-uri vecine interconectate doar printr-un cablu UTP necesită inversarea la cele două capete ale patchcord-ului a pinilor de transmisie cu cei destinaţi recepţiei. De aceea, în cazul unui asemenea aranjament, se folosesc cabluri crossover, care inversează pinul 1 cu pinul 3, respectiv pinul 2 cu pinul 6.

Majoritatea echipamentelor inteligente de reţea (categorie în care intră switch-urile şi ruter-ele) sunt echipate cu un port "consolă", prin intermediul căruia se face configurarea echipamentului folosindu-se un laptop sau un desktop şi un program gen Hyperterminal. O asemenea conexiune presupune folosirea unui cablu de tip rollover.

Iată în continuare modalităţile de conectare de urmat, dar şi cele incorecte şi nefuncţionale, între echipamentele de reţea cel mai des întâlnite:

 

conexiuni PC corecte
Conexiuni hub incorecte
Conexiuni hub corecte
Conexiuni switch incorecte
Conexiuni switch corecte

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Ghita · 11 months ago
    Bun articolul cu variantele de conectare a celor 4 perechi de fire torsadate ! Multumesc !

Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE