Securitate computerSistemul de operare pe care îl foloseşti are o mare importanţă sub aspectul ameninţărilor şi al metodelor folosite pentru a le contracara. Aplicaţiile malware sunt, mai mereu, programate să exploateze o anumită vulnerabilitate a sistemului de operare.

 

 

 

Principalele ameninţări de securitate (2)

Dacă malware-ul este scris pentru a se folosi de o vulnerabilitatea a unei reţele care  foloseşte computere cu sistemul de operare Windows, atunci acesta nu pot infecta calculatoarele cu OS X. În mod asemănător, un virus care încearcă să şteargă fişierele driverelor de pe un calculator cu Windows XP nu va avea niciun efect pe un calculator cu Linux, pentru că driverele sunt diferite.



Consider că este just să afirmi că sistemul de operare pe care îl alegi are cel mai mare impact asupra nivelului general de siguranţă al calculatorului tău, mai mare decât al oricărei alte variabile. Având acest lucru în minte, să aruncăm o scurtă privire asupra celor mai utilizate sisteme de operare şi asupra felului în care se ocupă de securitate.

 

 

 


Windows XP



Introdus în 2001, Windows XP a devenit rapid sistemul de operare cel mai lăudat de critici. A fost apreciat pentru interfaţa sa relativ simplă, care oferea îmbunătăţiri, dar rămânea familiară utilizatorilor de Windows 95,98 şi ME. De asemenea, s-a dovedit a fi relativ mic ca dimensiune pentru un nou sistem de operare Windows şi a rămas până astăzi capabil de a rula pe calculatoare vechi, ce nu suportă versiuni mai noi de Windows.

La momentul lansării lui Windows XP a introdus câteva îmbunătăţiri de securitate importante faţă de sistemele de operare Windows anterioare. A rezolvat câtva deficienţe în securitate care făceau uşor posibil datul peste cap al sistemelor Windows prin folosirea conturilor goale de reţea sau a erorilor de certificare. Securitatea Windows XP a fost întărită odată cu lansarea Windows XP Service Pack 2 care a introdus Windows Security Center, care a permis utilizatorilor să monitorizeze dacă pe calculatoarele lor există software anti-malware şi dacă au instalate update-urile de securitate potrivite.

Totuşi, Windows XP este vechi de 10 ani şi pe parcursul anilor a fost atacat de hackeri fără încetare. Popularitatea sistemului de operare Windows XP îl face alegerea evidentă pentru malware pentru a infecta cât mai multe calculatoare posibil. În plus, pur şi simplu Windows XP nu are acces la un număr mare de îmbunătăţiri de securitate care sunt standard în Windows 7.

Per total, Windows XP este cel mai slab sistem de operare disponibil astăzi din punctul de vedere al securităţii. Îi lipsesc multe îmbunătăţiri ale securităţii, este bine înţeles de cei care creează codul aplicaţiilor malware şi este frecvent atacat.


Windows 7



Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, Windows 7, reprezintă o perfecţionare a sistemului extrem de criticat Windows Vista (informaţiile din această secţiune se aplică în mare parte şi în cazul Vista). Windows 7 nu este atât de uşor de rulat precum XP, dar oferă o mare varietate de opţiuni, inclusiv unele referitoare la securitate.

De exemplu, User Account Control este o opţiune nouă introdusă în Vista şi inclusă totodată în Windows 7. La apariţie UAC a fost destul de ironizat în mass media – Apple chiar a făcut un spot publicitar despre el, ceea ce este ciudat având în vedere că OS X funcţionează asemănător şi că UAC este destul de important atunci când vine vorba de securitate. Îţi protejează calculatorul asigurându-se că programele nu pot primi acces privilegiat la sistemul tău fără permisiune. Înainte de UAC, aplicaţiile malware puteau cu uşurinţă să facă acest lucru fără ca utilizatorul să afle vreodată.



Microsoft a făcut, de asemenea, îmbunătăţiri care perfecţionează capacitatea sistemului de operare Windows de a transmite utilizatorilor informaţii importante referitoare la securitate. Security Center se numeşte acum Windows Action Center şi face o treabă excelentă în a obţine automat update-uri importante şi de a notifica utilizatorii când trebuie efectuate anumite operaţiuni. Acest lucru este crucial, deoarece găurile de securitate cunoscute care nu sunt reparate constituie o problemă, indiferent de sistemul de operare preferat.

Windows 7 beneficiază totodată de o atitudine către securitate mult mai rezonabilă decât cea avută în timpul creării Windows XP. Acest aspect este evident atunci când compari numărul de breşe de securitate pe care Microsoft le-a avut de reparat în primul an de la lansarea XP cu cel din primul an de la lansarea Vista. Windows XP a avut 65 vulnerabilităţi de corectat, în timp ce Windows Vista a avut doar 36.

Din păcate, Windows 7 rămâne o ţintă a atacurilor malware datorită popularităţii sale. Windows a rămas cel mai utilizat sistem de operare din lume, aşa că e normal să fie atacat de viruşi. Din acest motiv, utilizatorii de Windows 7 încă se confruntă cu numeroase ameninţări de securitate.



Mac OS X


Mac OS X încă pare modern, însă la origine este un sistem de operare destul de vechi. Prima versiune a fost lansată în 2001, deci este la fel de vechi ca Windows XP. Apple, însă, abordează update-urile într-un mod total diferit faţă de Microsoft. În timp ce oamenii de la Redmond se axează de regulă pe mari lansări, aducând un nou sistem de operare la fiecare 5 sau 6 ani, în medie, echipa Apple a updatat OS X de 8 ori de la prima apariţie a sistemului.
Lansările conţin de obicei doar câteva update-uri de securitate, iar Apple şi-a câştigat reputaţia de a oferi un nivel de securitate superior celui de la Windows. Această reputaţie, însă, are tendinţa de a se destrăma la o examinare mai atentă. Există viruşi care ţintesc OS X, iar Apple trebuie să repare breşele în securitate la fel de frecvent precum Microsoft. Un raport din 2004 realizat de o companie de securitate cunoscută drept Secunia a descoperit că în anul precedent Mac OS X a fost obiectul a 36 de vulnerabilităţi, cu doar 10 mai puţine decât Windows XP – cu toate acestea, un procentaj mai mare de vulnerabilităţi OS X pot fi exploatate prin intermediul Internetului.

(news.techworld.com/security/1798/mac-os-x-security-myth-exposed/)

Mai recent, Apple a fost nevoit să repare 134 de vulnerabilităţi.

(fiercecio.com/story/apple-releases-massive-mac-os-x-security-update/2010-11-12).



Acest lucru nu înseamnă că Mac OS X nu e sigur. Un avantaj care îşi are rădăcinile în moştenirea lăsată de UNIX lui OS X este necesitatea de a te loga ca „root” pentru a face schimbări la fişierele şi setările importante (UAC-ul lui Windows este în esenţă o încercare de a emula asta). Totuşi, un număr regretabil de utilizatori are impresia că OS X este imun la ameninţările de securitate datorită relativei lui obscurităţi. Deşi există o fărâmă de adevăr în aceasta, ameninţările de securitate pentru Mac OS X chiar există şi pot fi la fel de dăunătoare ca cele care au drept ţintă Windows. Securitatea lui Mac OS X este, de asemenea, încurcată de o selecţie redusă de pachete de securitate.



Linux



Cele mai multe persoane nu vor folosi niciodată calculatoare care să ruleze Linux. Odată spus acest lucru, Linux este mai accesibil acum decât a fost vreodată în trecut. Puţine variante Linux, precum Ubuntu şi Jolicloud, oferă o interfaţă grafică puternică şi care să ofere funcţionalitatea de bază pe care ai aştepta-o de la un calculator, cum ar fi abilitatea de a citi email-urile şi de a naviga pe Internet.

Linux, la fel ca OS X, necesită logarea pe un cont de „root” pentru a face schimbări la fişierele şi setările importante. Linux beneficiază totodată foarte mult de securitate datorită obscurităţii sale. Baza de utilizatori Linux este mică şi, pentru a înrăutăţi lucrurile, ea nu se axează pe o anumită variantă de Linux. Deşi codul de bază e adesea acelaşi, există diferenţe subtile între diferitele variante de Linux – şi mulţi utilizatori avansaţi Linux ajung să scrie singuri codul pentru aplicaţii. Acest lucru face atacarea în masă a utilizatorilor Linux dificilă şi de altfel fără sens. Dacă ai căuta să obţii numere ale cărţilor de credit, a viza Linux nu este calea potrivită.

Caracterul de nişă al Linuxului face ca discuţia despre securitatea lui să fie dificilă. Venerabilitățile de securitate există într-adevăr pe sistemele Linux, iar acestea nu sunt reparate întotdeauna la fel de repede precum cele de pe Windows. Cu toate acestea, sistemele de operare Linux sunt de fapt mai rar afectate de ameninţările de securitate, iar acestea sunt adesea mai puţin grave.


Rezumat - care este cel mai bun?

Per ansamblu, Mac OS X şi Linux sunt evident superioare lui Windows dacă măsurăm nivelul de securitate în funcţie de frecvenţa cu care utilizatorii se confruntă cu ameninţări. Acest lucru nu implică faptul că Microsoft este la coadă. Este pur şi simplu realitatea. Windows este cel mai popular sistem de operare şi, drept urmare, aplicaţiile malware sunt de obicei scrise pentru a ţinti calculatoarele care folosesc Windows.

Pe de altă parte, calculatoarele cu Windows au acces la softuri antivirus superioare, iar Windows Action Center din Windows 7 nu are pereche. Aceasta înseamnă că este mult mai probabil ca utilizatorii Windows să fie conştienţi de o problemă legată de securitate atunci când apare.

Totuşi, indiferent de motive, este imposibil să ignori faptul că utilizatorii Windows pot fi victimele aplicaţiilor malware cu mai multă uşurinţă decât utilizatorii OS X sau Linux.

Cum să-ţi protejezi computerul (4)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea ghidului Hackerproof - Your Guide to PC Security, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.