Acum câteva luni am publicat un articol despre cum să reduci temperatura din habitaclul mașinii pe timp de vară. M-am obișnuit să folosesc trucul respectiv de fiecare dată când situația impune.

Acum se apropie iarna, așa că m-am gândit că ar fi utile niște idei despre cum să ne facem viața ușoară în acest anotimp.


Am scris o lungă serie despre cum funcționează automobilul aici, dacă ești interesat.


1. Protejează-ți ștergătoarele de la îngheț

Dacă ai activată „ștergerea automată”, pornești mașina iarna, iar ștergătoarele sunt înghețate și lipite de parbriz, riști să le distrugi, căci parte din cauciuc va rămâne lipit de parbriz atunci când are loc mișcarea acestora.

Așadar, primul sfat este: pe timp de iarnă dezactivează „ștergerea automată” când termini călătoria. Nu ai încredere în tine că-ți vei aminti să o repornești la următoarea călătorie? Las-o dezactivată.

Al doilea sfat este: folosește două pungi pentru a proteja ștergătoarele în perioada în care nu folosești mașina. Învelește ștergătoarele în cele două pungi. În felul ăsta nu mai trebuie să le cureți când ai nevoie de mașină.

Și mai este un avantaj în învelirea ștergătoarelor: nu mai riști să le distrugi când le cureți. Cum știți, atunci când sunt pline de gheață și încerci să elimini gheața de pe lamelele de cauciuc, este foarte posibil ca pe lângă înlăturarea gheții să distrugeți și parte din lamelă.


2. Folosește un lubrifiant pentru a evita lipirea ușilor

Sunt soluții dedicate în comerț pentru a evita lipirea cauciucului ușilor în zilele geroase. O metodă simplă, dacă nu ai o soluție dedicată, este să folosești un lubrifiant ca WD-40, pe care-l ai în casă, probabil, pentru alte scopuri: ungerea ușilor, protejarea unor componente expuse intemperiilor etc.

Cel mai probabil o singură ungere la începutul iernii este suficientă pentru întreg anotimpul.


3. Folosește o soluție pentru eliminarea gheții de pe parbriz

Este bine să ai un spray dedicat pentru eliminarea gheții. Dar dacă rămâi fără, poți folosi și un pic de spirt din casă pentru asta. În felul ăsta îți ușurezi mult munca de curățare a parbrizului. În felul ăsta reduci simțitor timpul de curățare a geamurilor, dar și riscul de a distruge cauciucul din jurul parbrizului / celorlalte geamuri.


4. Păstrarea unei luminozități decente a farurilor

Noaptea sau pe timp de ceață este important să fii vizibil și să vezi în față. Pentru asta ai nevoie de faruri curate.

O măsură de bun-simț este să te asiguri ai farurile curate înainte să pleci la drum.

Dar mai poți face ceva: să te asiguri că sunt date cu un strat de ceară. Da, poți cumpăra o cutie de ceară solidă și să ungi farurile cu ea, lăsând pe acestea un strat subțire protector.

Ceara are proprietatea de a păstra mai curate farurile, apa amestecată cu sare și noroi de pe drum fiind mai rapid eliminate în mod natural. Ceara respinge apa, iar aerul care lovește farurile este destul de eficient în a elimina mizeria care ajunge pe faruri.

5. Folosirea preșurilor, când ai rămas blocat

Se mai întâmplă iarna să ajungi să patinezi  și să nu mai poți pleca dintr-un loc.

Dacă nu ai lanțuri, lopată și altele necesare pentru o altfel de situație, poți încerca o metodă simplă, luând două preșuri din mașină și punându-le în fața roților care trag. Își sporești șansele de a ieși din încurcătură.

Cu siguranță mulți care ajung în astfel de situație se gândesc: ce aș putea folosi, când nu pare să am nimic la îndemână? Deci, preșurile :)


Mai știi și alte trucuri? Scrie un comentariu și vom completa articolul cu sfatul tău!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.