Așa cum știți, rolul senzorului de ploaie este să semnaleze prezența ploii și să activeze în mod automat ștergătoarele atunci când sunt precipitații. Desigur, pentru ca senzorul să inițieze mișcarea ștergătoarelor este necesar să fi făcut setările corecte, adică maneta care gestionează ștergătoarele să fie în modul „auto”. Senzorul de ploaie este, în fapt, eficient atât în condiții de ploaie, cât și  e ninsoare.


Unde găsiți senzorul de ploaie?

Cel mai probabil, dacă aveți un astfel de senzor pe mașină, acesta se află plasat în suportul de susținere a oglinzii retrovizoare. Îl puteți vedea din afara mașinii. În imaginea de mai sus aveți un exemplu.


Cum funcționează senzorul de ploaie?

 → Cum funcționează senzorul când nu sunt precipitații?

Pe scurt, senzorul are trei componente: una sau mai multe diode (LED-uri) care emit radiații infraroșii (unde electromagnetice care nu sunt vizibile cu ochiul liber și care au lungimea de undă între 0,7 şi 300 µm), o prismă (prin care trece lumina în infraroșu și este proiectată pe parbriz) și o fotodiodă (cu rol de receptor al luminii emise de diode).

Un fascicul de lumină este, așadar, emis de diode, acesta trece prin prismă, se reflectă de parbriz și este recepționat de către diodă. Acesta este traseul în cazul în care nu există precipitații. Suprafața uscată a parbrizului asigură condițiile pentru ca cea mai mare parte a luminii emise de diode să fie recepționată de fotodiodă.

 




 → Ce se întâmplă când sunt precipitații?

Când există precipitații acest circuit este perturbat. Picăturile de ploaie de pe parbriz schimbă caracteristicile de reflexie, în așa fel încât bună parte din radiațiile infraroșii nu mai ajung la fotodiodă. Cu cât este mai mare intensitatea ploii, cu atât mai puțină lumină ajunge la fotodiodă.

Pe baza informațiilor furnizate de senzorul de ploaie, echipamente electronice dedicate ale mașinii evaluează cantitatea de ploaie de pe parbriz și transmit informațiile necesare pentru controlul vitezei ștergătorului.

Cum senzorul de ploaie face măsurători în mod continuu, viteza ștergătoarelor poate fi adaptată la cantitatea de precipitații.

Dacă este detectată ploaie torențială ori o cantitate mare de apă (un alt autovehicul care trece prin apropiere aruncă apă de pe carosabil pe parbrizul tău), sistemul de control trece automat ștergătoarele la viteza și frecvența cea mai mare.

În această ultimă situație descrisă mai sus, senzorul de ploaie poate face diferența dintre viață și moarte. Imaginează-ți că o mașină de mare tonaj trece pe lângă tine și aruncă echivalentul a 5 găleți de apă murdară pe parbrizul tău. Instantaneu pierzi orice vizibilitate. Fără un mecanism automat de detecție și înlăturare a apei, este posibil să pierzi controlul direcției de deplasare și provoci un accident.



credit imagine: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.