Luarea deciziilorEste greu să iei decizii şi să rezişti tentaţiilor la sfârşitul zilei, chiar şi atunci când nu te simţi sleit psihic. Ziarul New York Times este de părere că ”oboseala deciziei” duce la alegeri proaste şi nehotărâre, procese negative ce se intensifică  spre sfârşitul zilei.

 

 

 

În lunga sa explicaţie a acestui fenomen, Times spune că experimentele au relevat ”resurse finite de energie psihică pentru exercitarea autocontrolului.” Fiecare decizie pe care o iei îşi pune amprenta şi cu cât vei lua mai multe pe parcursul zilei, cu atât mai greu îi va fi creierului tău să ia în continuare decizii. Rezultatul rezidă în faptul că la sfârşitul zilei când vei fi într-o stare psihică lipsită de energie, eşti mai predispus să iei deciziile impulsiv sau să decizi mai multe lucruri deodată. Partea cea mai nefavorabilă este faptul că cel mai adesea niciunul dintre noi nu este conştient de cât de obosiţi suntem din punct de vedere mental din cauza deciziilor pe care le luam pe parcursul zilei.

Teoria cercetătorilor este că nivelul scăzut de glucoză de la sfârşitul zilei poate fi responsabil pentru capacitatea precară de decizie.

Aşa că dacă vrei să iei cele mai bune decizii soluţia constă în următoarea reţetă: mănâncă un mic dejun consistent, încearcă să nu îţi programezi şedinţele una după alta şi dacă este posibil, fă promisiunile importante şi încearcă să iei decizii doar înainte de amiază. Dacă ştii când este propice să iei decizii şi eşti conştient în ce perioadă a zilei autocontrolul dă cel mai bun randament, atunci poţi preveni o mulţime de greşeli şi, de asemenea, vei sta departe de regrete ulterioare.


Textul reprezintă traducerea articolului How Decision Fatigue Zaps Your Willpower (and What You Can Do About It), publicat pe lifehacker.com.
Traducerea: Alexandru Olteanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.