Fabrice MuambaPrăbuşirea pe teren a fotbalistului Fabrice Muamba în timpul transmisiei în direct din 17 martie a generat o dezbatere privind frecvenţa cu care ar trebui să fie testaţi sportivii în vederea depistării unor anomalii cardiace. Ar putea testele periodice preveni astfel de incidente?






Ce s-a întâmplat cu Fabrice Muamba?

Jucătorul de la Bolton Wanderers s-a prăbuşit pe teren şi inima lui s-a oprit, deşi nu este clar de ce. Rapoartele sugerează faptul că inima lui Muamba a încetat să mai bată pentru două ore, dar paramedicii au conservat fluxul cerebral spre creier prin compresii cardiace. Probleme cu inima apar, de obicei, fie din cauza unui cheag de sânge care blochează artera coronară care alimentează inima, fie din cauza unor perturbări ritmice sau electrice ale muşchilor inimii. Nu a fost încă dată nici o explicaţie cu privire la cauza pentru care inima fotbalistului a încetat să mai funcţioneze.

Ce se mai aude despre starea lui?

Potrivit unei declaraţii oficiale a medicilor şi clubului de fotbal, Muamba poate acum respira pe cont propriu, îşi poate mişca braţele şi picioarele, poate să recunoască membrii familiei şi să răspundă la întrebări în mod corespunzător.

Ar putea depista testele periodice astfel de probleme cardiace?

Unii manageri de fotbal, inclusiv Roberto Mancini din Manchester City, au venit în această săptămână cu propunerea ca jucătorii să fie evaluaţi de două ori pe an pentru a se depista eventualele lor probleme cardiace.

Acest lucru generează o dilemă, spune Sanjay Sharma, cardiolog la Universitatea St. George din Londra, pentru că astfel de patologie afectează, de obicei, doar o persoană la 50.000. "Aceasta înseamnă că ar trebui să examinăm mai multe mii de sportivi pentru a identifica doar unul sau doi care prezintă risc", spune el.

A funcţionat testarea periodică în altă parte?

Da. Italia este singura ţară în care tuturor sportivilor profesionişti şi amatori li s-a  cerut prin lege, din 1982, să efectueze electrocardiograme (ECG) în fiecare an. Cercetările  publicate în 2006 de către Domenico Corrado şi colegii săi de la Universitatea din Padova, Italia, au arătat că între 1979 şi 2004, rata de deces a scăzut cu 89% la sportivii evaluaţi, comparativ cu nici o modificare în cadrul populaţiei generale. "Ratele de deces în Italia sunt cele mai mici din lume", spune Sharma.

 

 

 

Efectuează Marea Britanie în prezent testarea sportivilor?

În Marea Britanie, testarea sportivilor s-a extins de când o organizaţie de caritate, „Riscul Cardiac la Tineri’, a fost înfiinţată în 1996. În prezent programele de testare sunt conduse de către organizaţiile profesionale, sportive, cum ar fi Rugby Football Union şi Lawn Tennis Association. Fotbalişti tineri care se alătură academiei naţionale a Federaţiei de Fotbal sunt, de asemenea testaţi pentru probleme cardiace, la vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, deşi cele mai multe cluburi de fotbal din Premiership efectuează screeningul jucătorilor în privat, nu există nici o testare obligatorie sau ghiduri cu privire la cât de des ar trebui să fie făcut. Sharma este de părere că toţi fotbaliştii profesionişti, inclusiv cei din afara Premiership, ar trebui să fie analizaţi cel puţin o dată la doi ani.

De ce nu au fost depistate problemele de inimă ale lui Muamba?

Muamba a fost examinat de patru ori, conform relatărilor, cel mai recent în august anul trecut. "Nici un program de testare nu este prost, dar scopul este de a identifica marea majoritate a celor care prezintă risc. Un ECG depistează în jur de 60 – 70% din cazuri", spune Sharma.

Datele din Italia arată că scanările diagnostichează în mod eronat în jur de 7% persoane ca având o problemă atunci când nu o au. Datele colectate de Sharma de la sportivi din Marea Britanie sugerează că testarea se soldează, de asemenea, cu aproximativ 3% rezultate fals negative. El estimează că, în general, doar 20% din persoanele cu anomalii cardiace sunt identificate în Marea Britanie. Doisprezece persoane sub vârsta de 35 mor subit pe săptămână în urma unor probleme cardiace în această ţară.

Ce anomalii provoacă de fapt, moartea subită din cauza problemelor cardiace?

Cea mai comună, reprezentând aproximativ 35% din cazuri, este cardiomiopatia hipertrofică, în cazul în care celulele din muşchiul inimii sunt anormal de mari, producând bătăi neregulate. Există, de asemenea, afecţiuni care produc modificări ale activităţii electrice a inimii, inclusiv sindrom QT prelungit şi sindrom Brugada, precum şi un deficit al furnizării sângelui spre inimă. Unele dintre aceste defecte sunt moştenite, iar altele sunt congenitale, datorate defectelor de dezvoltare a organismului. Sharma spune că cele mai bune indicii sunt furnizate de istoricul familial de moarte subită şi simptome suspecte, dar, în multe cazuri, cei afectaţi află pentru prima dată atunci când fac un stop cardiac, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Muamba.

Creşte sportul şansa unui stop cardiac dacă aveţi o anomalie?

Sharma spune că efortul fizic creşte de trei ori şansa de a deceda, comparativ cu persoanele care nu practică sport, dar care au o anomalie cardiacă. De asemenea, sportivii negrii afro-caraibieni, cum e Muamba, sunt de patru ori mai predispuşi la anomalii decât alte grupuri etnice, astfel încât aceştia ar putea beneficia de pe urma unor teste suplimentare.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Should athletes be screened for heart problems? publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.