Durere cronicaDurerea cronică este una dintre cele mai dificil de tratat boli. Poate fi medicamentată pentru totdeauna, dar după un timp oamenii dezvoltă o toleranţă la analgezice. Mulţi oameni se luptă cu durerea cronică ani de zile. Recent ştiinţa a venit cu o soluţie.

 

 

Cercetătorii au anunţat că au găsit o modalitate de a scăpa de cel puţin câteva tipuri de dureri cronice, pentru totdeauna.


Când spui “durere cronică” nu spui ceva foarte specific – înseamnă doar că tu eşti afectat în mod constant de o anumită durere mai degrabă decât pe termen scurt. Dar se pare că oamenii de ştiinţă cred că pot lupta cu o formă a bolii prin administrarea unei doze rapide şi puternice de opioide.

În cazul durerilor cronice, circuitele nervoase responsabile cu senzaţia de durere sunt într-o constantă stare de activare, fenomen cunoscut sub numele de “potenţare sinaptică”.  Analgezicele pot să slăbească aceste conexiuni, dar când traversezi un episod dureros ele se activează, iar în cazul durerilor cronice ele sunt mereu în poziţia “activ”.


 


Când te doare ceva, corpul tău creează legături sinaptice pentru a face resimţită durerea. Această acţiune poate genera o potenţare pe termen lung - o legătură continuă între doi neuroni, ca un soi de memorie a durerii. LTP-ul (potenţarea de termen lung) persistă mult după ce sursa propriu-zisă a leziunii a dispărut şi poate genera dureri cronice. Poate duce de asemenea la hiperalgezie, o sensibilitate exagerată la durere.

Cercetătorii au abordat acest tip de manifestări oferind şobolanilor o scurtă, dar puternică doză de remifentanil, un opioid care acţionează foarte repede, dar al cărui efect este de scurtă durată. Făcând asta, medicamentul pare să reseteze legăturile sinaptice înapoi la starea lor naturală, depotenţându-le. Medicamentul a readus legăturile nervoase la nivelul obişnuit, făcând că totul să revină la normal şi combătând astfel în mod eficient nu doar potenţarea care s-a dezvoltat, dar şi sensibilitatea la durere resimţită de şobolani.

Cu această tehnică, sperăm să putem începe combaterea durerilor, unele foarte reale, dar ale căror cauze poate nu sunt evidente.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului The Secret to Eliminating Chronic Pain Forever?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ioana Adriana Toma

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.