E greu să fi ratat știrile despre progresele inteligenței artificiale din ultimele luni, în special cele din domeniul instrumentelor de IA conversaționale, precum ChatGPT. Pe de altă parte, e greu să nu fi observat lipsa de progres a motorului de căutare Google, care a modificat atât de mult algoritmii secreți, că răspunsurile pe subiecte tehnice sunt de prea multe ori de pe site-uri rusești care au motoare de traducere automată în toate limbile. Dacă ar elimina Wikipedia din rezultatele căutărilor, Google în limba română ar deveni aproape inutil.


În acest context au apărut și aplicațiile care folosesc IA și care atacă hegemonia Google, iar asta este o veste excelentă, în sensul că Google ori va progresa, ori va dispărea. Oricum ar fi, tot o veste bună este.

Perplexity.ai a introdus acum câteva zile un nou motor de căutare conversațional conceput pentru a oferi informații printr-o interfață în stil „chatbot” și un model de limbaj bazat pe volume mari de date (LLM) similar cu modul în care funcționează ChatGPT al OpenAI.

Perplexity își propune să ofere răspunsuri precise la întrebări complexe, ceea ce nu este chiar la îndemâna inteligenței artificiale deocamdată, dar suntem în mod evident doar la începutul revoluției în acest domeniu.

Utilizarea aplicației se poate face fără nicio logare, ceea ce mi se pare un punct tare, căci alte softuri similare, precum YouChat sau JasperChat, necesită crearea unui cont și logarea.

Utilizatorii Perplexity pot pune întrebări sau pot folosi cuvinte cheie pentru a genera un răspuns care are la bază utilizarea mai multor surse.  

Interesant este că Perplexity funcționează deja și în limba română, dar doar pentru anumite întrebări. De exemplu, dacă am întrebat „care este cel mai bun site de știință în limba română” sau „cum este alcătuit un atom”, a răspuns în limba română, oferind o listă de site-uri ca surse. În schimb dacă l-am întrebat despre atacul de astăzi cu drone asupra Iranului, a preferat să-mi răspundă în limba engleză. Dar relevant este că Perplexity este la curent cu ce se întâmplă în lume, cu știrile curente, nu decalat, ca ChatGPT, ceea ce-i permite să fie relevant ca un motor de căutare și în zona știrilor.

Din nou, softul are doar câteva zile. Sunt convins că vom vedea progrese importante în domeniul motoarelor de căutare în cursul acestuia an.

Din punctul meu de vedere, problema cea mai gravă cu Google este că, dacă eliminăm Wikipedia și alte câteva surse mari, site-urile indicate ca rezultate ale căutărilor nu sunt de încredere. Un motor de căutare modern nu poate include tot felul de artificii în algoritmii săi, dar credibilitatea site-urilor indicate ca recomandări să rămână undeva la coadă. E drept, pentru a stabili credibilitatea unui site este nevoie de mai mult decât software, ai nevoie de oameni care să cunoască un anumit domeniu și care să stabilească nivelul de credibilitate al site-urilor. De exemplu, multe site-uri așa-zis de știință în limba română sunt pline de pseudo-știință (vezi aici câteva exemple). Pentru limba română cu certitudine asta nu ar fi o mare problemă, la cât de mic este Internetul românesc.

Vorbeam mai sus despre problema Google cu indicarea unor site-uri care prezintă traduceri automate în toate limbile, iar Google le găsește de mare valoare. Nu e clar de ce permite Google așa ceva, dar în mod clar majoritatea articolelor de pe astfel de site-uri sunt de necitit, traducerile automate fiind de multe ori proaste. Este, prin urmare, o opțiune cel puțin jenantă a Google.

Interesant este că și Perplexity face același lucru, după cum puteți observa în imaginea de început a articolului 😀. Puteți căuta după „care este teoria modernă privind atomul?” pe site-ul Perplexity și merge ulterior pe cele două linkuri, pentru a vedea valoarea acestora... Să sperăm că nu vor rămâne la acest nivel.

Trendul este ca motoarele de căutare să ofere răspunsuri, nu să indice linkuri. Dar aceasta este o provocare mare, pentru că în mod evident, chiar dacă răspunsurile motoarelor de căutare ale viitorului vor fi mixte, și răspunsuri la întrebări, și liste de linkuri, răspunsurile vor fi ceea ce vor citi cei mai mulți dintre utilizatori. Cu atât mai importantă este credibilitatea site-urilor alese pentru încropirea răspunsurilor în acest caz.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.