Voyager, harta interactivaPacIOOS* a lansat o platformă online interactivă de cartografiere numită ”Voyager”. Disponibilă la adresa aceasta, platforma permite celor care călătoresc pe ocean vizualizarea, descărcarea şi cercetarea mii de layere de date fără a deţine un software.




 

*PacIOOS - The Pacific Islands Ocean Observing System

Această interfaţă puternică, dar uşor de utilizat, este un veritabil portal care oferă asistenţă în luarea deciziilor pentru toată regiunea Insulelor Pacificului.

”Voyager ajută o multitudine de utilizatori să obţină informaţii despre ocean şi zonele de coastă, fie că acestea sunt recente, istorice, previziuni, dinamice sau statice, totul în cadrul unei interfeţe bazată pe hărţi, uşor de înţeles, confortabilă şi dezvoltată pe baza unui cunoscut produs Google”, explică  directorul PacIOSS Chris Ostrander. ”Abilitatea unui utilizator de a interacţiona cu o mulţime de seturi de date diferite în acelaşi timp, în aceeaşi fereastră, uşurează informarea şi luarea deciziilor complexe. Mai mult, utilizatorii Voyager pot salva hărţile şi pot partaja vizualizările făcute pentru a documenta deciziile luate, a împărtăşi şi altora cercetările făcute şi pentru a păstra hărţi particularizate pentru distribuţie şi uz pe viitor.

 

 

Exemplu de harta

Un exemplu de hartă creată în Voyager pentru a promova siguranţa între pescarii din Maui

Voyager a apărut ca urmare a cererilor formulate de oamenii de ştiinţă, angajaţii agenţiilor de profil şi publicul larg. A pornit de la o unealtă software experimentală de tip hartă concentrată pe insula Oahu din arhipelagul havaian, ajungând la un sistem regional care furnizează accesul la zeci de terabiţi de date din mai multe domenii acumulate de mai multe decenii. PacIOSS încurajează feedbackul dinspre utilizatori pentru a-şi îmbunătăţii serviciile prin încorporarea altor surse de date şi dezvoltarea de noi funcţionalităţi.

Aflată în cadrul School of Ocean and Earth Science and Technology a Universităţii Hawaii din Manoa, PacIOOS este componenta regională a Insulelor Pacificului din cadrul U.S. Integrated Ocean Observing System (IOOS). PacIOOS este un parteneriat între furnizorii de date şi utilizatori, cu scopul de a perfecţiona observaţiile oceanograficei şi de a dezvolta, răspândi, evalua şi utiliza date oceanografice şi produse informaţionale concepute pentru abordarea problemelor economice, de mediu şi de siguranţă publică ale celor din regiunea respectivă.

Mai multe informaţii la adresa: pacioos.org.



Traducere realizată de Florin-Daniel Cioloboc după voyager interactive platform, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.