CometaSusţinătorii apocalipsei mayaşe probabil vor leşina când vor afla că doi astronomi ruşi au descoperit o cometă gigantică care se îndreaptă spre noi – o minge de gheaţă şi piatră uriaşă, de peste trei kilometri, ce "ar putea fi una din cele mai strălucitoare comete din istorie".

 

 

 

 

Cometa trece acum pe lângă Saturn, mărindu-şi viteza şi devenind din ce în ce mai strălucitoare în fiecare zi.

Surferul de argint a fost descoperit de către doi astronomi ruşi, Artyom Novichonok şi Vitali Nevski, de la International Scientific Optical Network, situat lângă Kislovodsk, Rusia. Descoperirea a fost confirmată şi prin observaţii ale Uniunii Astronomice Internaţionale. Oamenii de ştiinţă consideră că, datorită orbitei sale, cometa ar putea proveni din Norul Oort, un nor sferic de comete ce înconjoară Sistemul Solar, aflat la aproape un an-lumină de Pământ (a cărei existenţă este doar teoretică).

Având numele de "2012 S1", cometa urmează o orbită similară cu cea a Marii Comete din 1680, care este considerată a fi sursa unuia dintre cele mai spectaculoase spectacole cereşti din istorie. La un anumit moment, ea ar putea deveni într-atât de luminoasă încât să fie mai strălucitoare decât Luna plină.

Dar nu există motive de îngrijorare. Asemenea celorlalte comete înregistrate până acum, nici aceasta nu ne va ucide, nu va aduce ciumă şi nicidecum nu anunţă sfârşitul lumii. De fapt, s-ar putea să se omoare pe ea însăşi înainte.

Conform spuselor astronomilor de la Observatorul Remanzacco din Italia, 2012 S1 ”va ajunge la 0.012 ua distanţă de Soare la sfârşitul lunii noiembrie 2012 şi apoi la aproximativ 0.4 ua distanţă de Pământ la începutul lunii ianuarie 2014!“ 0.012 ua înseamnă doar 1,795,174.4 kilometri, iar ţinând cont de temperatura foarte ridicată a Soarelui, ar putea fi vorba de o distanţă prea mică pentru a permite supravieţuirea cometei.

 

2012 S1
2012 S1 trecând în viteză pe lângă Saturn


Totuşi, în cazul în care reuşeşte să supravieţuiască, ea se va afla la doar 60 de milioane de km de Pământ. Atunci va fi cel mai interesant episod al spectacolului ceresc oferit de cometă.

Cum aşa? Este dificil de prevăzut, dar conform astronomului Raminder Singh Samra de la of H.R. MacMillan Space Centre din Vancouver, Canada - ”dacă se ridică aşteptărilor, cometa poate fi una dintre cele mai strălucitoare din istorie.“ Samra spune că, în această fază timpurie, cometa este ”remarcabil de strălucitoare.“

Şi câteva cuvinte către adepţii calendarelor Maya, trâmbiţaşi ai sfârşitului lumii: Universul îşi cere scuze dar, în ciuda numelui său, "2012 S1" va ajunge la noi în vacanţa de vară din 2013. Veţi putea să o admiraţi cu binoclul în august 2013, iar la sfârşitul lunii octombrie 2013 va fi vizibilă cu ochiul liber. Dar nu vă îngrijoraţi, sunt sigur că veţi fi în viaţă atunci pentru a spune tuturor că această cometă ne va ucide pe toţi.



Traducere realizată de Andreea Dogaru după astronomers-discover-huge-comet-coming-towards-us.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.