Cometa HalleyCu ajutorul telescopului International Scientific Optical Network (ISON), o echipă de astronomi ruşi a descoperit o cometă care se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ în decembrie 2013. Astronomii au botezat-o C/2012 S1.

 

 

 

 

Ei se aşteaptă ca ea să fie cel mai strălucitor vizitator al sistemului solar din ultimul secol. Vorbim despre o cometă considerabil mai strălucitoare decât Hale-Bopp (1997) sau Halley (1986). Acest bloc de gheaţă şi piatră care se evaporă şi se dezintegrează, ar putea fi vizibil timp de trei luni pe cerul nopţii.

Cometa a fost descoperită pe 21 septembrie de către Vitali Nevski şi Artyom Novichonok. Ea va ajunge la periheliu (cea mai mică distanţă faţă de Soare) pe 28 noiembrie 2013, aflându-se la 0.012 ua sau 1,795,174.4 kilometri de acesta. Pe 1i octombrie 2013 cometa va trece pe lângă Marte, iar apoi pe lângă Pământ, pe 26 decembrie 2013.

Savanţii prevăd că obiectul va reprezenta o privelişte spectaculoasă pe cerul nopţii – în cazul în care nu va dezintegra până va ajunge în apropierea noastră. Iar noi ştim că, asemenea lui Elenin anul trecut, o cometă se poate dezintegra în orice moment, în special atunci când se apropie de Soare.

 


Într-un articol publicat pe site-ul Red Orbit, Lawrence Le Blond observă că în acest moment, cometa se află undeva în afara orbitei planetei Jupiter.

”Cometa este foarte slabă în strălucire acum, dar pe măsură ce se apropie de Soare, strălucirea ei va creşte în mod constant,“ scrie acesta. ”Va putea fi surprinsă cu uşurinţă în următoarele luni de către astronomii amatori cu experienţă ce au echipament CCD, urmând ca la sfârşitul verii 2013 să poată fi admirată prin binocluri, iar în final să fie vizibilă cu ochiul liber la începutul lui noiembrie. În funcţie de strălucire, cometa ar trebui să rămână vizibilă cu ochiul liber de la începutul lunii noiembrie 2013 până la mijlocul lunii ianuarie 2014.“

C/2012 S1 nu va fi singura cometă care ne va vizita anul viitor. Cometa Pan-STARRS ar trebui să treacă pe lângă Pământ în martie 2013, dar nu va fi la fel de strălucitoare ca C/2012 S1.


Traducere realizată de Andreea Dogaru după new-comet-will-fly-by-in-2013-and-it-could-be-brighter-than-the-full-moon.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.