Pete albe LunăPetele albicioase de pe suprafaţa Lunii au fost un mister timp de secole pentru observatorii săi. Acum misterul acestora s-ar putea să fie, în sfârşit, desluşit: secţiuni de sol sunt protejate de bule magnetice slabe, dar eficiente. Mai multe detalii, în continuare.

 

 

 

 

Această descoperire ar putea ajuta constructorii de nave spaţiale să elaboreze un scut magnetic capabil să protejeze astronauţii, în viitoarele misiuni, de radiaţiile nocive.

Spre deosebire de Pământ, Luna nu are un câmp magnetic pentru a o proteja de vântul solar – fluxul constant de particule încărcate de la Soare. Aceste particule interacţionează cu solul lunar, înnegrindu-l de-a lungul a mii de ani.


Identificarea petei

La o analiză mai atentă putem identifica unele regiuni de lumină care aparent nu au legătură cu terenul local şi nu au nici o sursă evidentă.

,,Această necunoscută s-a transformat repede într-un mister”, spune specialistul în fizica plasmei, Ruth Bamford, de la Laboratorul Rutherford Applenton din UK.

În perioada misiunilor Apollo acestea au fost identificate ca bule de câmp magnetic, ce sunt  întinse pe sute de metri. Unii oameni de ştiinţă cred că aceste ,,minii magnetosfere” ar putea reflecta particulele solare.

Totuși, măsurători suplimentare au arătat că aceste câmpuri sunt atât de slabe încât protonii încărcaţi pozitiv ar trebui să se strecoare printre ele.


Ploaia de protoni


În noul test de laborator, Bamford şi colegii săi au trimis o rază de protoni şi electroni – reprezentând vântul solar - către un mic magnet. Conform așteptărilor, particulele încărcate s-au desprins deasupra magnetului şi au urmat un traseu asemănător cu cel al picăturilor de ploaie de pe o umbrelă.

,,Din câte ştiu eu, aceasta este prima dată când cineva a făcut un experiment real”, spune Georgiana Kramer de la Institutul Lunar şi Planetar din Houston, Texas.

Echipa crede că electronii, încărcaţi cu sarcini negative, urmăresc liniile de câmp ale mini-magnetosferelor, în timp ce protonii iniţial trec prin acestea. Separarea dintre sarcinile pozitive şi cele negative creează un câmp electric mai puternic decât câmpul magnetic. Acesta atrage protonii înapoi astfel încât ambele particule alunecă deasupra bulelor magnetice.

Bamford spune că echipa ei a lucrat la ,,scuturile reflectante” magnetice pentru navele spaţiale, dar criticii spun că utilizarea lor ar consuma prea multă energie pentru a putea fi practice. Cercetătorii, înţelegând bulele lunare, ar putea crea un sistem artificial care să folosească mai puţină energie.

 

 

Traducere după moons-magnetic-umbrellas-may-shield-future-spaceships de Daniel Cosovanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.