O echipă de cercetători de la Universitatea Kogakuin a dezvăluit o baterie litiu-ion transparentă care poate fi încărcată prin simpla expunere la lumina solară. Bateria a fost prezentată în cadrul Innovation Japan 2015, unde preşedintele universităţii (şi liderul echipei de cercetare) a prezentat beneficiile acestei baterii.



Cu doar patru ani în urmă o echipă de cercetători de la Stanford a prezentat o baterie litiu-ion aproape transparentă şi care putea fi îndoită. Echipa japoneză a lucrat cu noua tehnologie, iar acum doi ani a dezvăluit o nouă baterie aproape transparentă care putea fi încărcată de la un panou solar.

Acum echipa a modernizat bateria, aceasta putându-se încărca singură atunci când expusă la lumina solară.

Pentru a fabrica noua baterie, echipa japoneză a folosit materiale ce sunt deja în uz - fosfatul de litiu şi fier pentru electrodul pozitiv şi titanat de litiu şi hexafluorofosfat de litiu pentru electrodul negativ - acestea fiind deja utilizate la fabricarea bateriile litiu-ion.

Atunci când bateria este expusă la lumină, se înegreşte puţin, reducând cantitatea de lumină ce trece prin aceasta. Bateriile sunt aproape transparente pentru că sunt foarte subţiri - electrozii au doar 80 nm, respectiv 90 nm. După descărcare, transmitanţa creşte până la circa 60%. Voltajul bateriei este de 3,6 V.


Transmitanţa (factor de transmisie sau transmisibilitate (τ)) reprezintă proprietatea care defineşte capacitatea materialului de a permite trecerea radiaţiei prin acesta.


Cercetătorii cred că acest tip de baterie ar putea fi folosit ca ferestre inteligente pentru case sau birouri, permiţând nu doar închiderea la culoare automată, dar şi utilizarea ca dispozitiv de stocare a energiei, care ar putea fi folosită în diverse scopuri şi de diverse dispozitive.

Dar înainte de orice trebuie verificat dacă noua tehnologie într-adevăr poate funcţiona precum se aşteaptă creatorii şi dacă poate îndeplini rigorile uzului zilnic.

Traducere şi adaptare după lithium-ion-battery-recharges-sun cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.