Viteza conexiunii internetAţi observat că furnizorul dvs. de Internet precizează în oferta de prezentare viteza maximă până la care puteţi ajunge? Aveţi impresia că plătiţi pentru o conexiune de 15 Mbps, pe când în realitate aveţi o conexiune "de până la" 15 Mbps, care poate fi mai lentă.

 

 

 

Vom vedea de ce viteza reală diferă de viteza din oferta de prezentare şi cum puteţi afla dacă viteza conexiunii dvs. la Internet este aceea pentru care plătiţi.

Viteza reală versus viteza din oferta de prezentare: date concrete

Date care arată că majoritatea persoanelor primesc o viteză de bandă mai mică decât cea din oferta de prezentare sunt uşor de găsit. Pentru a obţine aceste date tot ce trebuie să facă un abonat este să opereze un test de verificare a vitezei pe conexiune pe care o are şi să compare rezultatul testelor cu vitezele din oferta de prezentare. În majoritatea cazurilor, vitezele sunt mai mici.

În cazul SUA există un site guvernamental (National Broadband Map) care prezintă diferenţele dintre vitezele din oferta de prezentare versus cele reale (vezi harta de mai jos). Toate punctele violet şi roz de pe harta de la linkul precizat anterior reprezintă viteze mai mici decât cele din ofertele de prezentare, pe când cele cu verde deschis sunt viteze identice cu cele din ofertele de prezentare.

Harta pare să fie colorată în primul rând în violet închis şi roz - este clar astfel că majoritatea persoanelor primesc viteze de Internet mai mici decât vitezele pentru care au fost ofertaţi. Viteze mai mari decât cele din ofertele de prezentare, prezentate cu verde închis, sunt şi mai greu de găsit.



Care sunt cauzele încetinirilor?


Care este motivul pentru care atât de puţine persoane primesc vitezele din oferta de prezentare? Păi, este foarte adevărat că furnizorii de servicii de Internet sunt stimulaţi să fie cât mai optimişti posibil cu numerele, dar nu este vorba doar despre un marketing înşelător. Sunt implicaţi şi alţi factori cum ar fi:

Probleme cu echipamentul celui abonat: Dacă aveţi un router vechi care nu mai poate ţine pasul cu noile viteze la Internet sau o conexiune WI-FI slab configurată care este încetinită de alte interferenţe, nu vei avea parte de acele viteze de conectare pentru care plăteşti, iar acest lucru nu se întâmplă din vina furnizorului de servicii de Internet.

Distanţa între ISP şi abonat: Cu cât eşti mai departe de serverele furnizorului de servicii, cu atât semnalul devine mai slab. Dacă te afli într-un oraş, este foarte probabil să ai o conexiune rapidă decât dacă te-ai fi aflat într-o zonă rurală.

Aglomerarea: împărțiţi o linie de conexiune la Internet cu mulţi alţi abonaţi, deci aglomerarea poate fi rezultatul faptului că toate aceste persoane concurează pentru conexiunea respectivă la Internet. Acest lucru este extrem de adevărat în măsura în care toţi vecinii tăi folosesc BitTorrent toată ziua sau alte aplicaţii de acest gen.

Momentul zilei: Deoarece probabil majoritatea oamenilor folosesc Internetul în timpul orelor de vârf - în jurul orelor 6 pm şi 12 am pentru zonele rezidenţiale - s-ar putea să obţii viteze mai mici la aceste ore.

Gâtuirea: Furnizorul dumneavoastră de Internet ar putea să încetinească ("gâtuiască") anumite tipuri de trafic, cum ar fi reţelele peer-to-peer. Chiar dacă în ofertă primeşti Internet nelimitat, ei pot să îţi încetinească conexiunea pentru restul lunii dacă ai depăşit numărul de descărcări.

Probleme cu serverul: Viteza dumneavoastră de descărcare nu depinde doar de vitezele furnizorului dumneavoastră de Internet. Ele depind şi de vitezele serverelor de pe care descărcaţi şi routerele dintre acestea. De exemplu, dacă sunteți în Statele Unite şi resimțiţi încetiniri când descărcaţi ceva de pe un site din Europa, în nici un caz nu este vina furnizorului de Internet - acest lucru se întâmplă deoarece acel site din Europa are o conexiune la Internet slabă sau fişierele sunt încetinite la unul din routerele dintre tine şi serverele din Europa.

Mulţi factori pot influenţa viteza de conectare la Internet şi este greu de aflat care dintre aceştia reprezintă o problemă clară. Cu toate acestea, în realitate vei avea parte de viteze mai mici decât cele pe care furnizorul de Internet ţi le oferă - numai şi dacă totul depinde de conexiunea la Internet a altor persoane.


Măsurarea vitezei de conectare la Internet:


Puteți încerca să evaluați viteza de conectare la Internet folosind pagina web SpeedTest. Alegeţi-vă un server din apropiere, iar SpeedTest va stabili o conexiune cu acesta, încercând să descarce fişiere cât se poate de repede. Totodată, va încerca să urce fişiere punând la încercare viteza de upload. Acest lucru vă va oferi o impresie despre viteza de Internet pe care furnizorul dumneavoastră v-o oferă, serverele SpeedTest fiind selectate deoarece acestea pot furniza viteze foarte mari. Folosirea unui server din apropiere vă oferă posibilitatea să evaluaţi o conexiune mai direct, fără implicarea altor routere - de exemplu, dacă selectaţi un server SpeedTest care se află la capătul lumii, în mod sigur veţi întâmpina viteze mici (atenţie - dacă folosiţi un ruter wireless, viteza de transfer a datelor raportată de site-ul SpeedTest poate fi limitată şi din cauza limitărilor acestuia - n.tr.).

Verificaţi vitezele de conectare la anumite ore, inclusiv în orele de vârf şi în afara acestora. Ele diferă de la oră la oră.

Dacă viteza de conectare nu este aceeaşi cu viteza din oferta de prezentare, nu prea aveţi multe soluţii. Puteţi să vă actualizaţi routerul sau să vă modificaţi setările routerului pentru a diminua interferenţa Wi-Fi, dar furnizorul dumneavoastră de Internet probabil că nu vă va asculta dacă veţi suna şi veţi susţine că vreţi o viteză mai mare la Internet. Viteza din ofertă este prezentată sub forma "de până la..." cu un motiv...

Traducere de Ionuţ Rogojină după why-you-probably-arent-getting-the-internet-speeds-youre-paying-for-and-how-to-tell.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.