Procesorul GodsonNoul procesor chinezesc cu 8 nuclee, Godson-3B1500, va fi unul din punctele de interes de la ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) din San Francisco, conferinţă care va avea loc între 17 şi 21 februarie 2013. Citiţi detalii despre noul cip în cele ce urmează.

 

 


Procesorul Godson care va fi prezentat la acest eveniment este un cip realizat în China care va fi disponibil pentru PC-uri şi servere. Procesorul este o desprindere de arhitecturile folosite de Advanced Micro Devices şi Intel. Interesul va fi asupra cipului însuşi şi transmite un mesaj clar, şi anume acela că în prezent China nu trebuie ignorată, nefiind un simplu producător care reproduce fără inovaţie, ci mai degrabă fiind o ţară care se axează pe construirea propriului ecosistem care-şi poate susţine propria industrie IT. Procesorul cu 8 nuclee Godson-3B1500 este fabricat folosind tehnologia de fabricaţie de 32 de nanometri şi conţine 1.14 miliarde de tranzistori.

Procesorul foloseşte o putere de 40 de waţi şi ar putea fi destinat pentru desktop-uri, laptop-uri sau servere. Conform IDG News Service, nucleele se diferenţiază ca arhitectură nu doar de procesoarele ARM din dispozitivele portabile, cât şi de procesoarele x86 pe care Intel şi AMD le întrebuinţează în PC-uri.

 


Godson este bazat pe un set de instrucţiuni de procesare MIPS64 care aparţine firmei fabricante de procesoare MIPS, iar Android 4.1 a fost portat pentru arhitectura MIPS. Spre deosebire de alte procesoare, cipurile Godson nu suportă sistemul de operare Windows. Ele funcţionează pe versiuni de Linux. Informaţii despre Godson-3B1500 vor fi detaliate la evenimentul din februarie, a mai comunicat IDG. Evenimentul IEEE ISSC este conferinţa majoră a Solid-State Circuits Society, aceasta fiind cunoscută drept primul forum de noutăţi în circuitele de stare-solidă (solid-state circuits) şi sisteme într-un cip (systems-on-a-chip).

Anul trecut, conferinţa IEEE Spectrum a luat cunoştinţă de arhitectura procesorului, eforturile fiind conduse de arhitectul şef din Beijing, profesorul Weiwu Hu de la Chinese Academy of Sciences. „Codson are o structură excentric interconectată”, anunţă comunicatul, pentru a distribui mesajele între multiplele nuclee de procesare. În timp ce Intel şi IBM au lucrat la procesoare care trimit informaţia într-un mod rotativ pe un inel de interconectare, procesorul Godson conectează nucleele folosind un fel de sistem de reţea de tip plasă. Proiectanţii de pretutindeni au apreciat sistemul de tip plasă ca fiind unul economic din punct de vedere energetic. Procesorul Godson 3B1500 are o frecvenţă de 1.35 Ghz, cu o performanţă de 172.9 gigaflops, folosind 40 de waţi de putere.

Cercetările pentru procesor au început în 2001-2002, cu lansarea procesorului Godson pe 32 de biţi, primul din serie, o iniţiativă ce a fost descrisă ca un program de investiţie „holistică” în tehnologie, în sensul în care eforturile de dezvoltare a cipului din partea Chinei au ca scop crearea unei infrastructuri hardware şi software care ar putea reduce dependenţa de sursele externe. Din 2008, procesoarele bazate pe arhitectura pe 64 de biţi Godson au fost utilizate în laptop-uri. Anul trecut, a fost anunţată lansarea unui supercomputer care înglobează procesorul SW1600 ShenWei bazat pe arhitectura procesorului Godson.


Traducere de Răzvan Gavrilă după china-core-godson-processor-ieee, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.