Condensat Bose-EinsteinO echipă de cercetători în domeniul mecanicii cuantice de la Institutul de Cercetări în Optică şi Tehnologie Computaţională Cuantice (Institute of Quantum Optics and Quantum Information - IQOQI) din Innsbruck, Austria, au reuşit în premieră mondială să obţină un condensat Bose-Einstein folosind elementul chimic stronţiu. Succesul s-a datorat în special opţiunii echipei conduse de către profesorul Rudolf Grimm pentru folosirea izotopului 84Sr, ocolit în încercările anterioare în detrimentul mai "popularilor", datorită abundenţei lor în natură, 86Sr şi 88Sr.

 

Nu este prima reuşită de acest fel a echipei din Innsbruck, austriecii reuşind în 2002 să fie primii din lume care au obţinut un condensat Bose-Einstein folosind atomi de cesiu. De această dată, deşi au început experimentele cu mult în urma concurenţilor lor americani, europenii au ajuns primii la linia de sosire deoarece au avut inspiraţia să folosească izotopul mai rar în natură 84Sr.

Stronţiul face parte dintre sistemele atomice dublu-electronice, posedând doi electroni de valenţă. Dacă majoritatea atomilor cu un singur electron de valenţă au fost deja "condensaţi" la temperaturi apropiate de zero absolut (în 2001 Premiul Nobel pentru Fizică a răsplătit o asemenea reuşită), obţinerea de condensat Bose-Einstein din atomi cu 2 electroni de valenţă constituie un domeniu fierbinte de cercetare. Din această familie, doar yterbiul, în 2003 şi calciul, în luna  iulie a acestui an, au mai fost condensate Bose-Einstein.


 

 

Condensatele Bose-Einstein sunt fundamentale pentru cercetările care au loc în domeniul mecanicii cuantice. Noile încercări experimentale din domeniile computaţiei cuantice, a modelării sistemelor din materie condensată, ori măsurătorile de precizie ale forţelor care acţionează la scări micrometrice, toate pot beneficia de pe urma realizării echipei din Innsbruck.