fibra_optica
Un grup de mari corporaţii din domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei au semnat pe 10 decembrie, la Manila, capitala Filipinelor, o înţelegere cu privire la construirea unui cablu subteran constând din 6 fibre optice de mare viteză, lung de 8300 de kilometri şi care va lega iniţial Singapore, Hong Kong, Filipine, Indonezia şi Japonia, capabil să transporte 17 terabiţi de date într-o singură secundă.

1 terabit este echivalentul a aproximativ 1000 de gigabiţi sau a circa unui milion de megabiţi. Spre comparaţie, este bine de menţionat că, de pildă, conexiunile pe fibră optică oferite în Bucureşti de majoritatea furnizorilor de servicii de internet asigură un transfer de date în zona metropolitană de maxim 100 de megabiţi pe secundă. Trebuie precizat şi faptul că în cazul proiectului menţionat anterior vorbim de viteza magistralei principale de date, iar nu de viteza maxim disponibilă în cazul abonaţilor.
Sistemul, al cărui cost este estimat undeva în jurul cifrei de 400 de milioane $, poartă numele de Southeast Asia Japan Cable (SJC), iar printre partenerii implicaţi în dezvoltarea proiectului se numără companiile Globe Telecom (Filipine), Google (SUA),  KDDI (Japonia), Network i2i, Reliance Globalcom (prin intermediul FLAG Pacific Limited, Bermude), şi Telemedia Pacific Inc., Ltd. (Hong Kong/Indonezia).

Sistemul, despre care se spune că la nevoie va putea fi îmbunătăţit pentru a atinge viteze ale magistralei principale de date de până la 23 Tbps, va reprezenta infrastructura de telecomunicaţii cu cea mai mare capacitate de transfer de date disponibilă până în prezent în întreaga lume, răspunzând nevoilor crescânde de transfer de date de mare viteză în zona Asiei. Se estimează că sistemul va fi operaţional în al doilea trimestru al anului 2012.


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro