Lingou de aurO mică firmă franceză aflată la început de drum vinde o tehnologie cu iz de alchimie: transformarea apei în aur. Firma realizează acest lucru prin extragerea din apa reziduală industrială a celor mai mici urme de metale rare, a căror valoare creşte din ce în ce mai mult.

 

 


"Lăsăm doar un microgram pe litru", spune Steve van Zutphen, un olandez care a înfiinţat Magpie Polymers anul trecut împreună cu un prieten francez, Etienne Almoric în vârstă de 30 de ani.

"Este echivalentul unei bucăţi de zahăr într-un bazin olimpic de înot."

Firma Magpie Polymers funcţionează într-un sediu destul de sărăcăcios, într-o fabrică din Saint-Pierre-les-Nemours, la 80 de kilometri sud-est de Paris. Este, însă, vârful de lance în această tehnologie, cu o procedură dezvoltată la prestigioasa universitate École Polytehnique în 2007.

 

Lingou de aur
Un lingou de aur de 10 kg al firmei Oegussa din Austria.


Procesul este bazat pe folosirea micilor pelete de răşină plastică prin care apa reziduală este pompată. Aur, platină, paladiu şi rodiu, cele mai preţioase metale din lume rămân puţin câte puţin în pelete şi sunt astfel separate de apa reziduală.

Un litru de astfel de răşină brevetată poate filtra 5 până la 10 metri cubi de apă reziduală şi recupera 50 până la 100 de grame de metal preţios, echivalentul a "3000 până la 5000 de euro", spune Almoric.

 

Stanta de identificare

Ştanţă de identificare a platinei văzută în interiorul unui inel de platină la Union Street Goldsmith în San Francisco. Aurul, platina, paladiul şi rodiul, cele mai preţioase metale din lume, sunt extrase din apa reziduală de firma debutantă Magpie Polymers.



Telefoanele mobile, convertoarele catalitice şi multe alte produse cotidiene conţin aceste metale preţioase. Odată dispozitivele scoase din uz, problema constă în recuperarea particulelor metalice preţioase.

"Cantităţile sunt infinitezimale şi foarte greu de recuperat", potrivit lui Steve van Zutphen. Odată separaţi şi zdrobiţi, unii produşi industriali reziduali trebuiesc dizolvaţi cu acid în apă. Apoi metalele din apă trebuiesc recuperate, fie că sunt valoroase sau nu.

"Există multe tehnologii pentru a recupera metalele din apă, care datează din secolul 19. Însă vine o vreme când tehnologiile existente nu mai sunt eficiente şi devin prea scumpe", a spus van Zutphen.

Principalele pieţe pe care cei doi antreprenori le caută sunt "rafinorii": specialişti în recuperarea metalelor preţioase, precum firma britanică Johnson Matthey, compania anglo-franceză Cookson-Clal şi Boliden din Suedia.

Tehnologia ar putea, însă, prezenta interes şi pentru grupuri miniere sau companii mari de tratare a apei, precum firma franceză Veolia sau Suez Enviroment.

Momentul este potrivit. Criza economică a reînviat interesul pentru aur, iar mulţumită creşterii cererii de platină şi de metale asemănătoare, combinată cu penuria crescândă de astfel de materiale, preţurile au crescut foarte mult. Pe măsură ce minele de platină se golesc, jumătate din metalul folosit pe plan mondial este deja reciclat.

Tehnologia firmei Magpie poate fi folosită şi pentru a extrage prin percolare metale periculoase precum plumbul, mercurul, cobaltul, cuprul şi uraniul.

"Evident, cantităţile sunt mult mai mari. Problema este că nimeni nu vrea să plătească pentru ceva ce nu valorează nimic", spune Almoric.

Standardele de mediu mai stricte, care ar putea să reglementeze regulile de recuperare a reziduurilor din industrie, ar putea întări modelul Magpie.

Tânăra firmă debutantă a angajat deja şase salariaţi şi speră la o cifră de afaceri de aproape un milion de euro anul viitor şi 15 milioane de euro în 4 ani. A strâns deja jumătate de milion de euro de la Fonds Lorrain des Materiaux (51 de procente deţinute de Caisse des Depots-Region Lorrain, 49 de procente de către ArcelorMittal).

Magpie nu oferă numele clienţilor săi principali, însă este deja prezentă în Franţa, Anglia, Belgia şi Elveţia şi în curând va ajunge şi în Germania şi Spania.


 

Traducere realizată de Răzvan Gavrilă după Modern alchemy leaches gold from water, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.