Jocuri la TVO nouă interfaţă PC pentru ecranul televizorului şi-a propus să schimbe modul de joc  - şi ar putea anunţa apariţia televizoarelor inteligente ale viitorului, dotate cu capabilităţile calculatoarelor moderne. Detalii pe această temă, în continuare.

 

 

 

 

Cea mai mare platformă de distribuţie a jocurilor video din lume este acum disponibilă şi pentru televizor, dând naştere unei noi comunităţi de jucători de sufragerie.

Valve, firma americană din spatele mult lăudatelor jocuri Half-Life şi Portal, a lansat Big Picture, o interfaţă de televizor pentru Steam, platformă de distribuţie a jocurilor video şi socializare media a companiei.

Mişcarea are ca scop schimbarea decorului în care pasionaţii de jocuri pe calculator îşi desfăşoară activitatea. Va accelera de asemenea echiparea televizoarelor inteligente cu elemente PC.

Deşi Steam oferă peste 1500 de jocuri şi acoperă o piaţă de circa 50 milioane de jucători pe calculator, este deocamdată un fel de nişă a acestui sector. Firmele mari producătoare de jocuri, ca EA şi Ubisoft sunt orientate spre producerea versiunile pentru console, versiunea PC a jocului venind mai târziu, sau deloc.

Dar chiar şi PS3 de la Sony, cea mai tânără consolă la ora actuală, are deja şase ani. Între-timp, hardware-ul PC-urilor devine cu fiecare an mai bun şi mai ieftin. Cu lansarea noii console Nintendo din noiembrie şi cu Sony şi Microsoft gata să-i urmeze din 2013, Valve este hotărâtă să forţeze teritoriul consolelor: canapeaua familială. Cum spune o reclamă video de lansare a Big Picture: „Câteodată ai vrea să-l loveşti stând în sufragerie.”

„Este vorba de poziţionarea cu câţiva paşi înaintea concurenţei”, spune John Walker, co-director al website-ului dedicat domeniului jocurilor PC Rock, Paper, Shotgun. „Este o abordare foarte interesantă pe care o aduc în domeniu.”

Big Picture furnizează o interfaţă alternativă pentru Steam care lasă utilizatorii să-şi prezinte profilul – incluzând reţelele lor de socializare şi biblioteca personală de jocuri - în afara dormitorului sau biroului de acasă şi în mediul foarte confortabil al sufrageriei. Acesta include un browser TV optimizat pentru utilizarea sa cu un joystick, cu o tastatură sau cu un mouse.



Dezavantajul este că este nevoie utilizezi un cablu HDMI între PC şi televizor. Acest lucru este acceptabil pentru laptopuri, dar nu va fi practic dacă televizorul şi calculatorul nu se află în aceeaşi cameră. Însă apariţia televizoarelor cu PC integrat este inevitabilă pe viitor, spune Walker. O astfel de combinaţie va face difuzarea pe internet a filmelor, la cerere, mai convenabilă. O altă posibilitate ar fi ca Valve să ofere propriul PC miniatural Steam, dedicat jocurilor, care să ruleze sistemul de operare Linux. Valve adaptează deja jocurile să ruleze pe o versiune cu Linux a lui Steam, punctează Walker, făcând din această inovaţie un salt tehnologic minim.

Atât Steam, cât şi consolele sunt în competiţie cu serviciile de jocuri bazate pe cloud-computing, precum OnLive şi Gaikai, pe care Sony le-a cumpărat de curând cu 380 de milioane de dolari. Deoarece accesul la resursele acestor jocuri se face prin serverele din reţea, un televizor cu un mic PC dedicat este toată tehnologia necesară pentru a te juca. Însă limitările lăţimii de bandă din internet fac ca jocurile bazate pe cloud-computing să nu poată încă intra în competiţie cu cele care rulează pe console sau PC.

Pasul pe care îl face Valve va avea un impact enorm asupra producătorilor independenţi de jocuri, deoarece obţinerea aprobării de publicare a unui joc şi de taxare a accesului la acesta prin intermediul Steam e mult mai uşor de realizat decât pentru console. Şi sunt destul de puţine restricţii pentru distribuţia jocurilor pe calculatoare.

„Steam pe televizor este o idee de interes major pentru un producător independent”, spune Mike Bithell, proiectant-şef al jocurilor de la Bossa Studios din Londra ziua şi dezvoltator independent noaptea. „Este o cale simplă şi uşoară pentru a prelua un joc proiectat pentru PC şi să-l transformi aproape instantaneu într-un joc de jucat de pe canapea.”



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului
playing-pc-games-on-tv-opens-up-new-world-of-gaming, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Mirela Stancu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.