O racheta SoyuzO rachetă Soyuz a lansat doi sateliţi Galileo pe orbită vineri, marcând un pas important pentru viitorul sistem european de navigaţie, a anunţat operatorul Arianespace. Lansarea a avut loc la baza spaţială Kourou din Guiana Franceză la 3:15 pm (18:15 GMT).

 

 

 

 

După trei ore şi trei sferturi, sateliţii de 700 de kilograme au fost plasaţi pe orbită.

Noii sateliţi se adaugă primilor doi ce fac parte din sistemul de navigaţie Galileo, sateliţi care au fost plasaţi pe orbită pe 21 octombrie 2011.

 

O racheta Soyuz

O rachetă Soyuz, care transportă o pereche de sateliţi Galileo In-Orbit Validation, se înalţă din portul spaţial european din Sinnamary, Guiana Franceză.

Împreună ei alcătuiesc o „mini-constelaţie”. Patru este numărul minim de sateliţi necesari pentru a obţine un punct fix de navigaţie la sol, folosind semnale de la satelit pentru a oferi o poziţie pentru latitudine, longitudine, altitudine şi un reper temporal.

Galileo va fi alcătuit în final din 30 de sateliţi, cu şase mai mult decât sistemul GPS al Statelor Unite.

Până în 2015, 18 sateliţi ar trebui să fie poziţionaţi, ceea ce este suficient pentru a lansa serviciile către public, urmate de restul în 2020, potrivit ESA.

Sistemul va avea o acurateţe de un metru în indicarea poziţiei, susţin creatorii. Sistemul GPS, care a devenit operaţional în 1995 şi care este îmbunătăţit în prezent, are acum o precizie între trei şi opt metri.

În mai, Comisia Europeană a anunţat că preţul de cost până în 2015 va fi de 5 miliarde de euro ($6,45 miliarde).

Ca şi rachetă de lansare de dimensiune medie, Soyuz este complementara rachetelor europene Ariane 5 (de mari dimensiuni) şi Vega (de mici dimensiuni).


 

Traducere realizată de Răzvan Gavrilă după Soyuz rocket launches two Galileo satellites, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.