Con fotovoltaicCompania V3 Solar a dezvoltat un nou mod de a converti energia soarelui în electricitate folosind tehnologia tradiţională într-o nouă abordare şi descoperind astfel un nou mod de a scoate de 20 de ori mai multă electricitate din acelaşi număr de celule solare.

 

 

 

 

Noul lor dispozitiv, numit Spin Cell, renunţă la tradiţionalul panou plat şi în locul lui celulele solare sunt dispuse pe un cadru în formă de con, care apoi este acoperit de concentratori de energie. Odată pus în funcţionare, tot mecanismul se roteşte, făcând inutilă nevoia de echipament şi program de poziţionare. În plus, chiar arată bine.

 

Con fotovoltaic


Până acum, practic toate sistemele solare s-au bazat pe panouri plate cu celulele solare montate pe ele. Panourile sunt montate pe articulaţii care permit înclinarea pentru a putea urmări soarele în timp ce acesta străbate cerul. Această nouă abordare întoarce cu susul în jos vechea idee.






Datorită potenţialului foarte bun al energiei solare, cercetătorii au căutat să sporească eficienţa celulelor solare prin folosirea lentilelor sau oglinzilor pentru a direcţiona mai multă energie venită de la soare către acestea, sperând că vor genera mai multă electricitate din acelaşi număr de celule. Din nefericire, această abordare tinde să creeze atât de multă căldură încât celulele devin inutilizabile. Inginerii de la V3Solar au preluat această idee şi au modificat-o pentru a preveni supraîncălzirea prin montarea celulelor pe o platformă rotitoare, în aşa fel încât fiecare celulă primeşte căldură suplimentară pentru o perioadă foarte scurtă de timp şi se poate răci apoi în timp ce conul se roteşte.

Concentratorii formează un strat exterior ce creează un mediu intern închis ermetic pentru celulele solare albastre în formă de triunghiuri. Conul este situat pe o bază de electromagneţi alimentaţi de o parte din energia ce a fost convertită din energia solară de către celulele solare, ceea ce creează o rotire aproape lipsită de frecare. Rezultatul este o minune a ingineriei şi un triumf artistic – un mijloc de a produce mult mai multă electricitate decât panourile tradiţionale într-un mod plăcut şi, spune compania, mai plăcut ochiului.





Singurul lucru neplăcut din acest proiect strălucit ar putea fi preţul. Compania nu a comunicat deocamdată cât va costa un con, dar sigur va fi mult mai scump decât un panou plat. Întrebarea este, va fi costul pentru un con egal sau mai mic decât 20 de panouri tradiţionale, făcând costul lui justificabil?

Bineînţeles că doar timpul va putea oferi un răspuns, dar între timp, fără îndoială că mulţi vor ţine pumnii strânşi, deoarece conurile arată ca fiind desprinse dintr-un film SF, iar acest lucru va fi sigur un motiv destul de întemeiat pentru a avea destul de destui doritori.



Traducere realizată de Răzvan Gavrilă după v3solar-photovoltaic-cell-electricity-flat, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.