Neil HarbissonUn muzician şi pictor complet orb percepe lumea într-un mod cu totul nou cu ajutorul tehnologiei.  Neil Harbisson care a  crescut în Barcelona, Spania putea în copilărie să vă spună că cerul este albastru, iarba este verde şi o lămâie este galbenă.

 

 

 

 

În imagine: Neil Harbison purtând ″eyeborgul″ său, un dispozitiv care converteşte undele luminoase în vibraţii ce conferă o notă de culoare lumii sale. (Dan Wilton /Red Bulletin).


Însă nu putea să vă spună cu exactitate ce au însemnat pentru el cu adevărat toate aceste descrieri. Născut cu o afecţiune ereditară rară similară cu cea care despre care neurologul Oliver Sacks a scris că a năpăstuit  insulele Pacificului în ″The Island of the Colorblind″ (″Insula celor care nu disting culorile″)  Harbisson putea distinge doar în nuanţe de cenuşiu şi a memorat pur şi simplu culorile pe care el a crezut că ar fi trebuit să le ştie. Însă până la vârstă de 11 ani, acesta nu a realizat faptul că el nu percepea lumea în acelaşi mod în care o făceau cei mai mulţi oameni.

Am remarcat faptul că alţi studenţi de la şcoală  puteau identifica culorile mai uşor decât mine, îşi reaminteşte el. ″Apoi mi-am dat seama că am o problemă cu distingerea culorilor″.

Un deceniu mai târziu,  în perioada studenţiei  la Colegiul de Arte Dartington din Anglia, fiind compozitor de muzică, Harbisson a descoperit faptul că exista o speranţă ca el să poată percepe lucrurile diferit. În 2003 el a participat la o prelegere despre utilizarea tehnologiei pentru a schimba modul în care percepem lumea. După convorbire, Harbisson l-a abordat pe orator, tânărul inovator în cibernetică Adam Montandon, apoi s-a îndreptat spre Universitatea din Plymouth pentru a descrie starea lui şi pentru a întreba dacă ar putea exista o modalitate de a-l ajuta să  perceapă culoarea.

În drum spre casă, în timp călătoriei cu trenul, Montandon s-a gândit la posibilitatea de a folosi un sistem care ar putea atribui diferite instrumente muzicale fiecărei culori: tobe pentru roşu şi albastru pentru viori, de exemplu. Dar dându-şi seama de faptul că acest lucru ar putea aduce în discuţie propriile sale interpretări ale culorii, Montandon a reflectat apoi asupra unui dispozitiv care ar rosti pur şi simplu numele culorilor cu voce tare, însă nici acesta nu i-a fost pe plac. "Am vrut să-i confer un plus de magie", îşi aminteşte Montandon. În cele din urmă, el s-a gândit la asemănările fizice dintre lumină şi sunet. "Lumina este o lungime de undă care se mişca foarte repede", spune el. "Dacă o încetineşti suficient de mult, oprirea sa devine vizibilă. Începe să devină perceptibilă."

În timp de doar 2 săptămâni Montandon şi Harbisson au creat un dispozitiv care transformă undele de lumină corespunzătoare diferitelor culori în sunete de diferite tonalităţi. Prototipul, construit dintr-un  webcam ieftin provenit de la un calculator, un laptop purtat într-un rucsac şi o pereche de căşti vechi, a fost un pic "nefinisat", admite Montandon. "A fost destul de primitiv, dar  suficient de bun", afirmă el.


Ochi şi urechi: Versiunea originală a eyeborgului a folosit un webcam de la un calculator pentru a detecta lumina, un laptop pentru a calcula conversia sunetului şi căşti pentru a transmite sunetul spre urechile lui Harbisson.

 


Harbisson a  testat aparatul în holul unei şcoli în faţa unui panou de anunţ mare roşu. În timp ce un prieten sublinia diferite obiecte, el identifica culorile acestora. El a învăţat repede asocierile dintre culoare şi tonalităţi. "Apoi a început pur şi simplu să alerge pe coridor", spune Montandon. "Nu am putut să-l opresc. El a plecat să asculte absolut totul "Şi atunci când Montandon s-a întors la şcoală 2 săptămâni mai târziu, a aflat că Harbisson "Nici măcar nu a oprit computerul".

Harbisson a ascultat culorile caselor din stradă. El a mers la magazinele din vecinătate  pentru a asculta sunetele fructelor şi legumelor. "Este ca şi cum am asculta muzică electronică", afirmă Harbisson care poartă acum o versiune rafinată a dispozitivului pe care el îl numeşte "eyeborg"

"Şi este fidel", adaugă el. "Nu mă aşteptam să  ascult culorile în permanenţă, dar  există culoare absolut peste tot."

Aparatul a fost de atunci reprodus de multe ori cu ajutorul lui Montandon, Peter Kese, un programator de software din Kranj, Slovenia şi mai recent cu sprijinul oferit de Matias Lizana, cursant de inginerie a calculatoarelor la Universitat Politècnica de Catalunya din Barcelona. Actualmente dispozitivul cuprinde un aparat de fotografiat, care iese în evidenţă deasupra capului Harbisson lui ca o antenă şi un mic cip de calculator care converteşte lumina în sunet. De atunci Harbisson nu a mai necesitat nici căşti, montând cipul în partea din spate a capului de unde acesta transmite vibraţiile sonore direct la nivelul oasele craniului. "Recepţionez culoarea prin oase şi o ascult cu ajutorul urechilor", spune Harbisson. Acest lucru îl ajută să "diferenţieze un sunet vizual de un sunet audio."

Harbisson poate auzi, de asemenea, mai multe culori decât cele portretizate de către dispozitivul original. El poate auzi chiar şi culorile care au lungimi de undă care nu pot fi percepute de către ochiul uman cum ar fi lumina infraroşie. În acest an, el intenţionează să adauge şi ultravioletele. Proiectul reprezintă demonstraţia finală a promisiunii de a realiza ″cyborgi″, afirmă Montandon, actualmente profesor de tehnologie digitală la Erhvervsakademiet Lillebælt din Danemarca. "Este foarte uşor să explorăm diferite părţi ale spectrului pe care nu le percepem în mod normal cu ajutorul  tehnologiei de care dispunem în prezent", adaugă Montandon. "Nu le oferim această posibilitate doar celor cu handicap, ci permitem unei persoane să fie mai mult decât o persoană obişnuită."

Desigur, dispozitivul nu reprezintă soluţia medicală cea mai practică pentru cei care nu disting culorile. Creatorii acestui dispozitiv recunosc acest lucru. În primul rând, este incomod să porţi un aparat de fotografiat în jurul tău toată ziua. În plus, dispozitivul este conceput pentru cei care într-adevăr nu percep culorile (afecţiune cunoscută sub numele de acromatopsie sau discromatopsie),  situaţie întâlnită în rândul a doar 1 din 30.000 de oameni. Dispozitivul nu este menit pentru cei care pur şi simplu se află  în imposibilitatea de a distinge culoarea roşie de cea verde, o afecţiune mult mai frecvent întâlnită în comparaţie cu acromatopsia. Mai mult, persoanele cu acromatopsie "prezintă, de asemenea, o serie întreagă de alte tulburări de vedere asociate", afirmă neurologul Iosif Carroll Medical de la Colegiul din Wisconsin, inclusiv mişcări involuntare ale ochilor (nistagmus), acuitate vizuală foarte scăzută şi fotofobie (intoleranţă la lumină). "Absenţa capacităţii de a percepe culorile este cea mai mică problemă a lor", afirmă el. Un tratament mai promiţător pentru aceşti pacienţi este terapia genetică care să restabilească funcţia celulelor cu con şi astfel pentru să crească acuitatea vizuală şi să reducă fotofobia, adaugă el. Studiile care să testeze aceste tratamente pe om urmează să înceapă în cursul acestui an.

Acestea fiind spuse, adaugă Carroll, "acest lucru este realmente plăcut şi adaugă o dimensiune experienţei vizuale." Într-adevăr, eyeborgul lui Harbisson atrage atenţia unor muzicieni şi artişti. Pianistul Jools Holland, de exemplu, a folosit o versiune a dispozitivului pentru a acompania concerte live care au avut loc în perioada 2009-2010 în Marea Britanie, afirmă Montandon. "Îi place să improvizeze, deci am creat un sistem invers, care să transforme muzica lui în culori şi lumini pe măsură ce el cânta"

Însuşi Harbisson care lucrează acum cu normă întreagă ca şi "specialist în culori" independent  îmbinând culorile cu muzica, foloseşte aparatul pentru inspiraţie artistică pictând de multe ori ceea ce aude. Modalitatea în care acesta percepe lumea a fost cu certitudine schimbată odată ce a avut posibilitatea să o asculte. "Oamenii au afirmat că oraşele erau gri. Nu sunt. Ele sunt de fapt extrem de colorate. Descopăr culoarea într-un mod diferit"



Traducere după The-sound-of-color.

Translated with permission of The Scientist magazine which is not responsible for any errors occurring as a result of translation.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.