AvionZborul viitorului se dorește a fi ecologic, confortabil și mai puțin zgomotos. Pentru a atinge această țintă, totuși, este nevoie de un efort uriaș din partea inginerilor pentru a proiecta concepte structurale noi. Mai multe, în articolul care urmează.

 

 

 

 

O contribuție mare la cercetările privind acest obiectiv o are Fraunhofer-Gesellschaft, o organizație germană de cercetare ce cuprinde 59 de instituții, fiind concentrată în principal pe științe aplicate.

Este sigur că zborul poate evolua și deveni mai puțin poluant pentru natură. Un articol de pe site-ul ScienceDaily prezintă declarațiile experților în aviație din cadrul ACARE (Advisory Council for Aeronautics Research in Europe), ce estimează că nivelul de CO2 și poluare fonică poate fi înjumătățit, în timp ce nivelul oxizilor de azot ar putea fi redus chiar cu 80%.

 

Avion
Acesta este locul unde cercetătorii pot analiza și testa materialele noi.
Credit: Bernd Müller/Fraunhofer

 

Profesorul Holger Hanselka este liderul Institutului Fraunhofer LBF pentru Durabilitate Structurală și Fiabilitatea Sistemelor din Darmstadt și este din 2008 unul din pilonii proiectului "Clean Sky" – unul din cele mai dezvoltate proiecte europene de cercetare. La acest proiect mai iau parte alți 86 de parteneri din cadrul a 16 țări, iar scopul lor este să dezvolte tehnologii ce ar putea revoluționa sistemele aeronautice. Acesta consideră că obiectivele lor sunt, într-adevăr, ambițioase, dar realizabile.

 

 

 

Se încearcă optimizarea tuturor elementelor și sistemelor din structura aeronavelor. Astfel, prin controlul fluxului de aer dinspre aripi, se reduce energia consumată și sunt reduse și zgomotele. Un motor perfecționat reduce consumul de combustibil. Materialele inteligente foarte durabile folosite pentru construirea aeronavelor ajută la economisirea materiilor prime, iar caracterul ecologic al acestor aeronave este îmbunătățit prin materiale ecologice ce împiedică acumularea deșeurilor. Posibilitățile sunt infinite. Rămân de făcut doar testarea materialelor și alegerea celor potrivite pentru realizarea acestui proiect revoluționar.

Remarcabil este faptul că de această dată cercetătorii germani țin cont și de latura ecologică a acestor aeronave, inclusiv de soarta acestora după retragere. În general, aparatele de zbor scoase din activitate constituie o problemă în ceea ce priveşte reciclarea lor. Specialiștii din cadrul Institutului pentru Tehnologii Chimice din cadrul organizației Fraunhofer caută să realizeze materialele necesare, cu toate caracteristicile cerute de producători, care să fie totodată și ecologice. Oamenii de știință speră că vor reuși să obțină materiale ușoare care să îi ajute să sporească și aerodinamica navelor.

Siguranța zborului este unul din cele mai importante puncte pe care trebuie să le atingă inginerii, deoarece viețile pasagerilor și piloților care vor controla aeronavele depind de calitatea materialelor, iar integritatea aeronavei depinde de piloții ce o conduc. Proprietățile mecanice ale materialelor trebuie să fie excepționale și să reziste la variațiile de presiune, temperatură, umezeală și la vibrațiile ce există în timpul zborului.

Toate aceste idei revoluționare au fost prezentate în cadrul unui salon internațional destinat aeronavelor, găzduit de Berlin. Îmbunătățiri se observă în cazul unui sistem de monitorizare cu senzori a paletelor aripilor, prin intermediul unor impulsuri emise și interpretate electronic, dar și în detectarea deteriorării calității aerului.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.