CiberneticăÎn primăvara acestui an (aprilie 2010) China, prin compania naţională de telecomunicaţii, a deturnat o bună parte din traficul Internet global, incluzând traficul militar şi civil american. Cum a făcut acest lucru China şi mai ales de ce? Citiţi detalii în continuare...

 

 

 

Experţii în securitate cibernetică au găsit dovezi concludente că o parte din traficul Internet a fost "deturnat" pentru 18 minute în luna aprilie a acestui an de către China. Ce s-a întâmplat? Pentru intervalul menţionat China a absorbit 15% din traficul Internet al lumii, incluzând traficul din reţelele civile şi militare americane, precum şi din alte câteva ţări vestice. De ce? Nimeni nu ştie precis.

Nu ştim de ce, dar ştim cum. Pe 8 aprilie, aşadar, ruterele companiei de telecomunicaţii chineze au transmis mesaje care anunţau că dispun de cele mai rapide canale. Cum direcţionarea traficului  Internet se bazează pe încrederea între providerii de telecomunicaţii de pe tot Pământul, alte rutere Internet au redirecţionat traficul către reţeaua chinezească.

Expertul în securitate Dmitri Alperovitch - vice-preşedinte în domeniul cercetării ameninţărilor la compania McAfee - a spus că acest fenomen a mai avut loc în mod "accidental" de câteva ori în acest an, dar de această dată este diferit: compania de telecomunicaţii chinezească a absorbit 15% din traficul  lumii şi l-a redirecţionat fără întârziere semnificativă. Înainte acest tip de incident ar fi dus la probleme de comunicaţii, fapt ce-i face pe experţii în domeniu să creadă că de fapt redirectarea Internetului a fost un act deliberat, în încercarea de a absorbi cât mai multă informaţie cu putinţă.

În privinţa motivaţiei Chinei pentru a redirecta traficul Internet, aşa cum am mai spus, nimeni nu poate fi sigur. Alperovitch a mai adăugat că este posibil să fi avut loc o capturare a datelor redirectate: "Aceasta este una dintre cele mai mari - dacă nu cea mai mare - deturnare a traficului de care ştim. Ce s-a întâmplat cu traficul cât timp a fost în China? Nimeni nu ştie. Imaginaţi-vă capacitatea reţelelor Chinei. Nu ştiu că dacă mai există cineva pe planetă care să poată prelua aşa mult trafic fără probleme". Deşi nu se ştie cu siguranţă, se poate specula că guvernul chinez a pus în scenă această redirectare a traficului pentru a obţine informaţii din datele transmise necriptat, e-mailuri, mesaje instant, etc.

Deşi guvernul american spune că acţiunea Chinei nu este alarmantă, cu siguranţă ridică multe semne de întrebare. Nu are sens pentru compania de telecomunicaţii chineză să acţioneze în felul în care a făcut-o fără a avea un obiectiv concret. Poate că nu a fost o mutare vătămătoare pentru cineva, dar pare a fi un fel de test pentru capabilităţile reţelelor sale. În orice caz, se poate întâmpla iar oricând.

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă a acestui articol de pe Gizmodo.com şi este guvernat de principiile Creative Commons License. Materialul este completat cu informaţii din acest articol.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.