Visând cu ochii deschişiProblema încercării de a face o cercetare fructuoasă privind modul în care oamenii visează este că nu e tocmai uşor să dai instrucţiuni cuiva care doarme. Cei mai mulţi dintre noi nu au nici un control asupra a ceea ce facem atunci când suntem adormiţi.

 

 

 

 

Amintirile legate de ceea ce am făcut cât am dormit sunt limitate. Acesta este momentul în care visătorii lucizi ne vin în ajutor, au descoperit recent cercetătorii din Germania. Visătorii lucizi sunt oameni care s-au antrenat să recunoască atunci când intra într-o stare de vis şi să folosească gradul de conştientizare pentru a controla ceea ce se întâmplă  (este un efort important să înveţi să-ţi induci starea de luciditate în timp ce dormi; puteţi căuta pe Google pentru mai multe informaţii).

Prin darea de instrucţiuni specifice subiecţilor, pentru a face o serie de mişcări ale mâinilor către stânga şi către dreapta, separate de o serie de mişcări ale ochilor în timp ce dorm, cercetătorii au putut scana creierul acestora, ştiind ce se întâmplă în capul lor. Mişcările oculare care au loc pe timpul viselor sunt cunoscute, ele apărând pe o electro-oculogramă , oferindu-le cercetătorilor indicii despre ce intenţionau visătorii să facă în acel moment.

Scanările fMRI şi NIRS a visătorilor lucizi au arătat că zonele din creier asociate cu realizarea unor acţiuni interzise în viaţa reală au fost aceleaşi care s-au aprins în timp ce se visa la acele acţiuni.

Aşadar nu suntem pe cale de a ne uita în cele mai intime fantezii REM, dar acesta este un pas înainte spre a vedea ce se întâmplă în capul oamenilor în timp ce dorm.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Lucid-dreamers-bring-us-a-step-closer-to-dream-reading, publicat de io9.com.
Traducerea: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.