Bosonul Higgs in cadrul Modelului StandardDeja publicului larg nu-i este străin bosonul Higgs. Pe de o parte pentru că este cu atâta aviditate căutat de cercetători de aproape jumătate de secol, pe de altă parte din cauza denumirii date de Leon Lederman, particula Dumnezeu. Dar cât de aproape suntem de descoperirea lui?

 

 

 

Denumirea, în engleză “God particle”, este tradusă în mod greşit în română ca “particula lui Dumnezeu”, Lederman referindu-se la boson ca fiind “particula Dumnezeu”, cea care dă masă tuturor celorlate particule; iniţial a vrut s-o numească “Goddamn particle” însă acest lucru i-a fost interzis de către editorul său.

Dar unde este cea mai căutată particulă din fizică? De curând au existat indicii în cadrul experimentelor de la CERN că n-ar fi departe descoperirea bosonului Higgs. Însă analiza ulterioară a datelor a arătat contrariul. Rezultatele au fost prezentate la Conferinţa Lepton Foton din Mumbai, India.

Bosonul, în teorie, este cel ce dă masă tuturor particulelor şi este vital în unificarea electromagnetismului cu forţa slabă. Lumea fizicii a sperat că LHC va reuşi să-l descopere, iar în urmă cu o lună un semnal a fost observat de detectoarele Atlas şi CMS. Mai mult, s-a înregistrat şi un exces de bosoni W, particule ce mediază forţa slabă şi despre care se crede că în număr mare ar indica apariţia Higgs.

Analiza amănunţită a datelor a arătat însă că în loc să crească probabilitatea existenţei bosonului Higgs, aşa cum sperau cercetătorii, s-a întâmplat exact invers. 95% sigur nu a fost Higgs, ci o fluctuaţie statistică.

Experimentele de la LHC în privinţa particulei mult căutate au eliminat deja o gamă largă de energii la care aceasta nu a fost găsită, între 145 şi 466 GeV. Până la sfârşitul anului se va continua căutarea la energii mai joase, iar rezultatele le vom avea cel mai probabil în 2012.

Dacă bosonul Higgs se va lăsa până la urmă descoperit vom avea o confirmare solidă a Modelului standard. Dacă şansele să-l aflăm devin minime, poate va trebui să rescriem teoriile şi să găsim alt drum spre o unificare ce să explice cum funcţionează Universul. Indiferent care este rezultatul, este bine să ştim răspunsul.


 



Bibliografie:
http://www.nature.com
http://blogs.scientificamerican.com
http://www.sciencedaily.com


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.