Iluzie Oameni care disparÎn imaginea de mai jos o să vedeţi câţiva oameni, unul lângă altul. După circa 10 secunde are loc o reaşezare a acestora. Ce trebuie să faceţi e să-i număraţi pe oameni înainte şi după reaşezare. Dacă nu vă iese acelaşi număr, vă invităm să explicaţi ce s-a întâmplat.

 

Iluzie optică

 

Aşadar, de ce diferă numărul de oameni după reaşezare?

 

 

Se pare că a fost o provocare serioasă pentru cititorii noştri!
Iată şi explicaţia noastră
(sperăm ca cele două imagini de mai jos să ajute la o înţelegere mai facilă a acesteia):

- plecăm la drum cu 12 oameni sau, altfel spus, 24 de părţi sus/jos aparţinând celor 12 oameni:

Iluzie color pasul 1


- după permutarea celor două părţi ale imaginii aparţinând jumătăţii superioare, se poate observa că partea de jos a omului "albastru" rămâne necompletată, la fel ca şi partea de sus a omului "bej" (nr. 12). Ceea ce înseamnă că cele 24 de "jumătăţi" se recompun astfel încât 2 dintre ele rămân "singure" (11/11+1+1). De unde şi noul total, de 13 oameni. Cum în original imaginea este alb-negru, faptul că în poziţia cu 13 oameni unui om îi lipseşte creştetul, iar altuia îi lipsesc tălpile nu iese în evidenţă deloc uşor (lucru mai uşor de remarcat când folosim culori):

Iluzie color pasul 2

 

*************************

Completare:

Putem explica aparenta iluzie şi astfel:

Plecăm la drum cu omul "albastru" (i-am putea spune şi omul "0") şi trecem de la un om la altul, în ordinea numerotării de mai sus, de la 0 la 11, mutând partea de sus a omului "n" în locul părţii de sus a omului "n+1". Ce se poate observa?

Cu foarte puţin păr din creştetul capului omului "albastru" adăugat omului numerotat cu 1, ajungem să avem un om "albastru" aparent complet, omul nr. 1 aparent complet, cât şi ceea ce s-a tăiat din capul omului numărul 1 (adăugat în imaginea de mai sus omului nr. 2).

Aşadar, la următorul pas vom avea un om "albastru" aparent complet, omul nr. 1 aparent complet, omul nr. 2 aparent complet, dar şi ceea ce s-a tăiat din capul omului numărul 2 (adăugat în imaginea de mai sus omului nr. 3).

Cu fiecare pas parcurs, ceea ce rămâne de adăugat următorului om din listă creşte ca dimensiuni, ajungându-se de la foarte puţinul păr din creştetul omului "albastru" până la omul nr. 12, unul complet în aparenţă, dar în fapt lipsit de tălpile picioarelor, "lăsate" în poziţia originală, numărului 11.

Aşadar, din aproape în aproape, ajungem ca din 12 oameni "compleţi" să obţinem 13 persoane cărora le lipseşte, aproape insesizabil, câte puţin dintr-o anumită regiune a corpului.

Credit imagini: http://www.lucbollen.be

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.