Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1493 exploratorul italian Cristofor Columb a notat că a observat sirene pe lângă coasta Republicii Dominicane (denumirea de azi). Erau, în fapt, lamantini (vaci de mare).

În 1642 a murit Galileo Galilei.
Citiți și: Galileo Galilei, părintele științei moderne

În 1838 în SUA s-a transmis primul mesaj telegrafic care consta din puncte și linii, care codificau literele. Mesajul a fost: A patient waiter is no loser. Sistemul de comunicare fusese inventat de Alfred Vail în anul anterior.

În 1889 Herman Hollerith a patentat prima mașină de calculat. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM. Hollerith este considerat ca fiind părintele calcului automat modern.

În 1938 a apărut în revista Nature două articole care menționau superfluiditatea heliului lichid la temperaturi apropiate de zero absolut. Descoperirea a fost făcută independent de rusul Piotr Leonidovici Kapița și englezul Jack Allen.

În 1942 s-a născut fizicianul englez Stephen Hawking, la exact 300 de ani după moartea lui Galilei. Unele dintre teoriile și ideile lui Hawking au revoluționat modul în care înțelegem lumea, exact ca și ideile lui Galilei. Altele sunt încă în analiza fizicienilor.
Citește și: 7 idei bizare ale lui Hawking


Alte evenimente din istorie:

În 1392 apare prima mențiune documentară a funcției de „stolnic” (dregătorul de curte care se îngrijea de masa domnului) și de „paharnic” (boier care avea în grijă băutura domnului, iar în împrejurări deosebite îl servea personal pe domn, gustând băutura înaintea acestuia, pentru a se convinge că nu este otrăvită) în Țara Românească. În Moldova ele apar atestate la 18 noiembrie 1393.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.