Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1610 Galileo Galilei și-a datat prima scrisoare în care descrie primele observații ale Lunii, realizate cu telescopul. Acesta a observat că suprafața Lunii este neregulată, împotriva credinței că ar fi fost dreaptă. În aceeași zi și an Galileo a descoperit patru sateliți ai planetei Jupiter: Ganimede, Io, Europa și Callisto.
Citiți și: Galileo Galilei, părintele științei moderne


În 1714 a fost patentată prima „mașină pentru transcrierea literelor” în Marea Britanie, de către inginerul Henry Mill. Nu e clar dacă mașina a și fost construită de către acesta.

În 1785 francezul John-Pierre Blanchard și americanul John Jeffries au fost primii oameni care au călătorit pe calea aerului între două țări, aceștia zburând din Marea Britanie în Franța într-un balon cu aer încălzit în ceea ce se poate numi „primul zbor internațional”. Zborul nu a fost fără probleme, cei doi fiind nevoiți, pentru a menține altitudinea de zbor, să arunce tot peste „bord”, inclusiv cea mai mare parte a hainelor pe care le aveau cu ei.

În 1927 a fost inaugurat serviciul de telefonie pe baza undelor radio între New York și Londra. În următorii ani acest serviciu s-a extins în America și Europa.

În 1939 fiziciana franceză Marguerite Perey (care a lucrat ca tehnician pentru mai faimoasa Marie Curie) a descoperit franciul, un atom radioactiv extrem de rar cu numărul atomic 87, ultimul element din tabelul periodic care apare în mod natural. Există mai puţin de un gram de franciu în orice moment pe întreaga planetă.

În 1943 a murit Nikola Tesla, inventator american de origine sârbă, care a proiectat și construit primul motor cu inducție pe curent alternativ (1883).
Citiți și: Cultul pentru Tesla și Realizările științifice ale lui Tesla

În 1949 primele fotografii ale cromozomilor și genelor au fost publicate în revista Science de către Daniel Chapin Pease și Richard Freligh Backer (Universitatea Californiei de Sud). Imaginile au fost obținute cu ajutorul unui microscop electronic, analizând segmente din glanda salivară a musculiței de oțet (Drosophila melanogaster).

În 1990 Turnul din Pisa a fost închis pentru prima oară în 800 de ani pentru restaurare (pentru evitarea prăbușirii), dat fiind că înclinația acestuia era deja enormă (circa 5 m).  Lucrările de renovare vor dura până la 15 decembrie 2001.
Citiți și: De ce nu cade Turnul din Pisa


Alte evenimente din istorie:

În 1953 președintele american Harry Truman a anunțat public că SUA au creat prima bombă cu hidrogen din lume.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.