Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1871 americanul Henry Bradley a patentat oleomargarina, cunoscută sub numele de „margarină”. Margarina a fost ulterior discreditată ca produs alimentar, fiind bogată în grăsimi trans, cu unele efecte nocive asupra sănătății.

În 1919 faimosul fizician britanic Ernest Rutherford a reușit „spargerea” atomului. Acesta a bombardat atomi de azot cu particule alfa emise de materiale radioactive, obținând astfel atomi de oxigen. Identitatea atomilor este data de numărul lor atomic (numărul de protoni).

În 1957 a apărut în SUA primul ceas de mână electric, pe baterii, Hamilton Electric 500. Nu a fost tocmai un mare succes tehnologic, dat fiind că avea nevoie de schimbarea deasă a bateriei. După 12 ani au fost introduse și ceasurile pe cuarț.

În 2019 o sondă spațială chineză, parte din misiunea Chang'e 4, a aterizat pe partea nevăzută a Lunii, fiind prima astfel de aselenizare din istorie. Nimeni nu aterizase acolo până la această misiune pentru că este dificilă comunicarea cu sonda spațială, dat fiind că aceasta este pe partea care nu se vede niciodată de pe Terra a Lunii. Chinezii au folosit pentru comunicare un releu plasat în spațiu în punctul Lagrange 2.



Alte evenimente din istorie:

În 1749 apare la Copenhaga, cel mai vechi ziar din lume, Berlingska Tidende.

În 1899 este pentru prima oară utilizat cuvântul „automobil" într-un editorial din New York Times.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.