Banca de sânge este invenţia chirurgului şi cercetătorului american Charles Richard Drew. Născut la 3 iunie 1904 în Washington, a studiat la Colegiul Amherst, din Massachusetts. În 1933, a terminat cu brio cursurile Universităţii de Medicină din Montreal, fiind al doilea, conform performanţelor academice, într-o clasă de 127 de studenţi. Câţiva ani mai târziu, a devenit doctor în ştiinţele medicale la Universitatea Columbia, devenind prima persoană de origine afro-americană care a obţinut această calificare. În 1941, Charles Drew a devenit primul chirurg afro-american membru al Comitetului American de Chirurgie.



S-a remarcat în studiul plasmei sanguine şi al transfuziilor de sânge. A descoperit procedeul păstrării sângelui pe când lucra la Universitatea Columbia, separând elementele celulare de plasmă şi îngheţându-le pe fiecare.

În jurul anului 1940, a fost însărcinat de doctorul John Scudder pentru a realiza un program de păstrare a sângelui. În acest sens, Charles Drew a organizat un centru de colectare de sânge, în SUA, pentru a-i ajuta pe militarii britanici de pe frontul Celui de-al Doilea Război Mondial. S-au prezentat peste 15.000 de voluntari, cu această ocazie fiind creată banca de sânge a Crucii Roşii americane.

Invenţia lui Charles Drew nu a avut doar un impact medical, ci şi unul social. El s-a opus, pe considerente ştiinţifice, segregării rasiale în privinţa donării de sânge, fapt care a fost la un pas să-l coste cariera.

După război, Charles Drew a predat chirurgia la Universitatea Howard din Washington. În 1944, a fost decorat cu Medalia Spingarn pentru contribuţiile aduse cercetării medicale. S-a stins din viaţă la 1 aprilie 1950, în urma unui accident auto.

Preluare de pe AGERPRES