Smartphone-ul este un telefon mobil cu capabilităţi de calcul şi conectivitate mult mai avansate decât telefoanele obişnuite. Smartphone-ul este un aparat mobil multimedia multifunctional, conectat la o reţea GSM sau UTMS.
Dispune de o tastatură reală sau virtuală şi oferă funcţionalităţile mai multor dispozitive electronice şi, precum PDA-ul (Personal Digital Assistant), GPS-ul, minicalculator, aparat foto-video, MP3-player, are funcţiile unei agende personale şi poate afişa şi reda date multimedia cum ar fi calendar, fotografii, video, muzică, documente şi altele. De obicei, dispune de un ecran tactil numit touchscreen.
Cea mai importantă funcţionalitate a unui smartphone, încorporată deja în majoritatea modelelor, este conexiunea la Internet. Aceasta se realizează prin intermediul unei reţele rapide de tip 3G (mai nou 4G) sau prin intermediul internetului wireless (Wi-Fi). În acest caz, smartphone-ul dispune şi de o aplicaţie pentru navigarea pe Internet (browser web).
Toate funcţiile unui smartphone sunt rulate cu ajutorul unor aplicaţii care lucrează sub un sistem de operare specific. Unele dintre cele mai cunoscute şi mai folosite sisteme de operare sunt Symbian OS, iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8 şi Palm OS. Smartphone-ul permite programarea şi instalarea unor aplicaţii (apps) suplimentare care îi pot lărgi posibilităţile.
Dispozitive care puteau combina telefonia şi calculul au fost pentru prima dată conceptualizate în 1973 şi au fost oferite spre vânzare la începutul anului 1993. Termenul ''smartphone'' a apărut pentru prima dată în 1997, când cei de la Ericsson au descris conceptul GS 88 Penelope ca fiind un Smart Phone (telefon inteligent).
Primul telefon mobil ce a avut încorporată funcţionalitatea unui PDA a fost prototipul celor de la IBM, realizat în 1992 şi prezentat la salonul de tehnologie COMDEX din acelaşi an. O versiune mai bine pusă la punct a fost scoasă pe piaţă în 1994 de BellSouth, sub denumirea de Simon Personal Communicator. Simon a fost primul dispozitiv care poate fi numit smartphone, deşi termenul încă nu apăruse. Pe lângă abilitatea sa de a efectua şi a primi apeluri telefonice, Simon putea să trimită şi să primească faxuri şi e-mail-uri prin intermediul ecranului tactil.
La începutul anului 2000, Ericsson Mobile Communications a lansat Ericsson R380, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de smartphone. Înainte de Android, iOS si BlackBerry, smartphone-urile rulau pe sistemul de operare Symbian, dezvoltat la început de cei de la Psion. A fost cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri din lume până în 2010.
În 1999, firma japoneză NTT Docomo a lansat primele smartphone-uri care au reuşit să provoace o achiziţionare în masă într-o ţară. Aceste telefoane rulau pe i-mode, un sistem ce oferea viteze de transmitere a datelor de până la 9,6 kbits/secundă. Implementarea i-mode i-a ajutat pe cei de la NTT Docomo să adune, până la sfârşitul anului 2001, un total de aproximativ 40 de milioane de utilizatori.
În anul 2007, Apple Inc. a lansat iPhone, unul dintre primele telefoane mobile care folosea o interfaţă multi-touch. iPhone-ul a fost remarcat pentru ecranul tactil mare realizat pentru atingerea directă cu degetul şi nu cu alte metode de interacţiune precum stylus sau tastatură, cum erau celelalte smartphone-uri.
În 2008 a fost lansat primul telefon, numit HTC Dream, ce folosea sistemul de operare Android. Platforma open-source Android a fost realizată de Andy Rubin şi este susţinută de Google. Deşi, adoptarea noului sistem de operare a fost lentă la început, Android a început să câştige popularitate în 2010.
Primele smartphone-uri care au folosit noua tehnologie curved-OLED (ecran curbat) au fost introduse pe piaţă în decembrie 2013, prin modelele Samsung Round şi LG G Flex. Smartphone-urile OLED pliabile sunt poate la o decadă distanţă din pricina costurilor de producţie. Acestea au o rată de eşec la producţie relativ mare, chiar şi o mică particulă de praf distrugând ecranul în timpul producţiei. O altă problemă este realizarea unei baterii care să se poată îndoi. Samsung a oferit informaţia că telefoanele pliabile în totalitate vor apărea undeva în jurul anilor 2016-2017.
La începutul anului 2014, smartphone-urile au început să folosească ecranele Quad HD, o variantă cu mult mai performantă decât ''retina display'' a celor de la Apple. Quad HD se foloseşte deja la monitoarele şi televizoarele moderne, dar cu 110 ppi sau mai puţin pe ecrane atât de mari, faţă de 490 ppi cât se foloseşte la smartphone-uri.
În februarie 2014 au fost lansate câteva smartphone-uri care sunt rezistente la praf şi la apă până la un metru adâncime. Acestea sunt: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1S şi Sony Xeperia Z2. Anul 2014 este anul în care Wi-Fi-ul continuă să devină reţeaua principală pentru smartphone-uri, deoarece acestea realizează tot mai multe cu ajutorul datelor, iar Wi-Fi-ul devine tot mai răspândit şi mai uşor de accesat.
Preluare de pe AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)