TimpTrăim într-o eră a vitezei, iar timpul este foarte preţios. Toată lumea se plânge că nu are suficient timp la dispoziţie pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcinile zilnice. Conform fizicii, timpul este o mărime fundamentală, adică nu poate fi definit prin intermediul alteia.

 

 

Iată 10 curiozităţi despre timp, despre care poate nu aţi auzit.

1.    O secundă este definită ca a 86.400-a parte dintr-o zi. Dar rotaţia Terrei în jurul propriei axe şi în jurul Soarelui nu este perfectă. Frecarea mareică datorată Soarelui şi Lunii încetineşte mişcarea Terrei. Astfel, durata unei zile va creşte cu 3 milisecunde la fiecare secol.

2.   Nu doar gravitaţia exercitată de Soare şi Lună poate încetini Pământul. Există fenomene meteorologice care pot face acest lucru. Fenomenul El Nino, care apare la intervale cuprinse între 3 şi 7 ani, produce vânturi puternice care pot încetini rotaţia Pământului cu o milisecundă la fiecare 24 de ore.

3.  Mai bune decât ceasurile elveţiene! Cele mai precise ceasuri sunt cele atomice. În 1972, a fost înfiinţată o reţea de ceasuri atomice în 50 de ţări. Aceste ceasuri sunt atât de precise încât, pentru a rămâne cu o secundă în urmă, este nevoie să treacă 31,7 milioane de ani.

4.    La Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din Colorado se găseşte cel mai precis ceas din lume. Acestă măsoară vibraţiile unui singur atom de mercur. Într-un miliard de ani acesta va rămâne în urmă cu o secundă, dar până atunci piesele din care este confecţionat vor fi de mult ruginite.

5.    Conform uneia din teoriile lui Einstein, relativitatea generalizată, forţa gravitaţională face ca timpul să se scurgă mai încet. Deci piloţii de avioane îmbătrânesc mai repede, deoarece la înălţimi mari, forţa gravitaţională este un pic mai slabă decât la sol.

6.    Timpul nu a existat dintotdeauna. Cel puţin asta spun majoritatea savanţilor, şi anume că timpul a apărut acum 13,7 miliarde de ani, odată cu celebrul Big Bang, când a apărut şi Universul.

7.    O teorie ciudată! Câţiva cercetători spanioli susţin că timpul s-ar putea opri. Tot ei declară că expansiunea universului ar fi de fapt o iluzie, creată de încetinirea timpului. După calculele lor, timpul se va opri. În acel moment, totul  va sta pe loc.

8.    De ce se dau ceasurile înapoi cu o oră în martie? Acest lucru a fost propus de Benjamin Franklin, pentru ca oamenii să se trezească cu o oră mai devreme (Soarele primăvara răsare mai repede decât iarna). Astfel, o mare parte din activităţi, se desfăşurau pe timpul zilei, rezultatul fiind economie de lumânări. Ora de vară a fost introdusă în 1917 în Anglia, apoi s-a răspândit în întreaga lume.

9.    În anul 1500 î.e.n. egiptenii au construit primele cadrane solare. Ele funcţionau prin urmărirea mişcării Soarelui. O lamă proiecta o umbră într-unul din cele 10 cadrane. La amiază, aceste ceasuri trebuiau rotite cu 180 de grade, pentru a arăta umbrele din nou. Un fel de ceasuri mecanice primitive.

10.   Primele ceasuri mecanice au apărut în secolul XIV şi erau construite cu ajutorul unor sisteme de arcuri şi greutăţi. La început nu au avut ace de indicat ora, ci doar un clopot care suna la oră fixă.

 


Bibliografie:
http://discovermagazine.com/2009/mar/20-things-you-didn.t-know-about-time
http://informatiiutile-voicu.blogspot.com/2011/02/curiozitati-despre-masurarea-timpului.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Timp


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.