AsfinţitCând cerul este senin, se vede albastru. La răsărit şi la apus însă, culoarea cerului va fi diferită, având diferite nuanţe, în special o nuanţă roşiatică. Vom încerca în experimentul următor să ne fabricăm propriul cer senin, în miezul zilei şi la apus.

 

 

 

 

 

De ce aveţi nevoie:

:: o sursă puternică de lumină;
:: un recipient transparent cu laturile paralele (un acvariu de 10 litri este ideal);
:: 250 ml (o cană) de lapte.

Cum decurge experimentul:

Recipientul se pune pe o masă, astfel încât să poată fi privit din toate părţile. Se umple cu apă trei sferturi. Aprindeţi sursa de lumină şi poziţionaţi-o astfel încât fasciculul să treacă prin apă. Încercaţi să observaţi fasciculul de lumină. Dacă apa este impură, veţi observa mici particule de praf plutind. Altfel, este destul de dificil de distins raza de lumină.

Adăugaţi în apă 60 ml lapte (un sfert de cană). Veţi vedea cum raza ce trece prin apă devine uşor vizibilă. Observaţi raza din faţă, apoi din partea opusă, de unde fasciculul intră în apă. Din faţă, va apărea albăstruie, iar privită invers, capătă o culoare galbenă.

Adăugaţi încă un sfert de cană de lapte în recipient. De data asta fasciculul de lumină va apărea mai albastru privit din faţă şi spre portocaliu din partea opusă. Amestecaţi şi restul laptelui. Culorile vor deveni şi mai vii, iar raza tot mai vizibilă.

Explicaţia experimentului:

Pentru a înţelege schimbarea culorii luminii în acest experiment, trebuie ştiut faptul că lumina în mod normal se deplasează în linie dreaptă, însă în cazul în care întâlneşte un obstacol va fi deviată. În cazul aerului, nu putem vedea bine o rază de lumină, deoarece acesta are o componentă uniformă, iar lumina urmează un curs drept. În cazul experimentului nostru, apa, de asemenea, este uniformă, doar anumite particule, dacă există, se pot vedea.

Când adăugăm lapte, adăugăm particule. Acesta conţine particule de proteine şi grăsimi în suspensie în apă. Acestea împrăştie lumină, mai mult, diferitele culori ce compun lumina albă sunt împrăştiate în mod diferit. Albastrul va suferi o împrăştiere mai mare, de aceea îl vedem dacă ne uităm la fasciculul de lumină din faţă, iar galbenul şi portocaliul, una mai mică şi le vom vedea în locul în care lumina intră în soluţie.

Lumina pe care o vedem venind de la Soare este de asemenea împrăştiată de particulele existente. Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, atunci cerul ar fi negru, aşa cum se întâmplă când nu există atmosferă. Dacă ne uităm la Soare în timpul zilei, vom privi lumina din faţă, ceea ce va da un efect mai mult sau mai puţin albastru. Când Soarele este la răsărit sau la apus, lumina va fi văzută dintr-o parte, dacă ne raportăm la direcţia razelor, astfel va ajunge la noi doar acea parte a spectrului luminii vizibile care este puţin sau deloc împrăştiată şi anume în special portocaliu şi roşu.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.